Preţurile petrolului continuă să crească. Investitorii aşteaptă posibile noi măsuri împotriva exporturilor ruseşti de petrol şi gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Preţurile petrolului au crescut luni, într-o sesiune volatilă, în timp ce investitorii au aşteptat posibile noi măsuri împotriva exporturilor ruseşti de petrol şi gaze, la întâlnirea liderilor Grupului celor şapte naţiuni (G7), din Germania, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,56 dolari, sau cu 2,3%, la 115,68 dolari pe baril până la ora 17:56 GMT (20:56 ora României), în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 2,51 dolari, sau cu 2,3%, la 110,14 dolari pe baril.

Perspectiva unor livrări şi mai strânse planează asupra pieţei, în timp ce guvernele occidentale caută modalităţi de a limita capacitatea Rusiei de a-şi finanţa războiul în Ucraina, chiar dacă liderii G7 ar fi trebuit să discute şi despre o relansare a acordului nuclear cu Iranul, care ar putea duce la creşterea exporturilor de petrol ale OPEC, informează News.ro.

G7 s-a angajat luni că va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, promiţând că va accentua presiunea asupra finanţelor Rusiei cu noi sancţiuni care includ o propunere de a limita preţul petrolului rusesc.

La  rândul său Franţa s-a pronunţat în favoarea stabilirii unui „preţ maxim al petrolului” la nivelul „ţărilor producătoare”, cu scopul de a contracara scumpiri provocate de Războiul rus din Ucraina, anunţa duminică preşedinţia franceză, relatează AFP.

Parisul „nu se opune în principiu” propunerii americane de plafonare a preţurilor, însă „pentru noi ar fi şi mai puternic să stabilim un preţ maxim al petrolului care provine de la toate ţările producătoare”, au subliniat reprezentanţii Palatului Élysée.

„Este lucrul pe care trebuie să-l reangajăm în negocieri cu OPEP şi cu toţi producătorii de petrol din lume”, subliniază preşedinţia franceză.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite