Ponta: Rectificarea bugetară va fi pozitivă. Avem mai mulţi bani încasaţi, datorită ANAF. Deficitul va fi de 1,86% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a anunţat că vineri, în şedinţa de Guvern specială, va fi aprobată a doua rectificare bugetară din acest an, care, potrivt premierului, va fi una pozitivă şi va fi păstrată ţinta de deficit bugetar de 1,86% din Produsul Intern Brut (PIB).

„Mâine şi poimâine (miercuri şi joi n.r.) vreau să definitivăm şi în cadrul Guvernului şi împreună cu coaliţia politică care ne sprijină rectificarea care va avea loc vineri“, a declarat premierul Victor Ponta, marţi, în debutul şedinţei săptămânale a Executivului.

El a precizat că România are mai mulţi bani încasaţi la buget, acesta fiind „un merit al ANAF care a combătut evaziunea fiscală“.

„Spun însă că este din nou o rectificare pozitivă, avem bani mai mulţi încasaţi la buget decât au fost prevăzuţi în Legea Bugetului şi ăsta este meritul ANAF, în primul rând, care a combătut evaziunea fiscală şi meritul politicilor noastre pe care le-am aprobat pentru că, vă dau un singur exemplu, TVA 9% la alimente - am încasat mai mult TVA decât cu 24% - deci e o rectificare pozitivă, rectificare în care cam toate cererile pe care le-aţi făcut pentru medici, pentru salariile la medici, pentru transporturi, pentru încălzire, pentru autorităţi locale, deci cam tot ceea ce aţi cerut am putut să punem în practică şi, evident, acum toată lumea s-a obişnuit cu normalul, nu e niciun fel de problemă“, a adăugat Ponta.

Potrivit premierului, în urma rectificării, va fi păstrată ţinta de deficit bugetar de 1,86% din PIB.

„Rectificarea bugetară ne va păstra în toate ţintele pe care le-am stabilit şi în bugetul de stat şi cu instituţiile financiare internaţionale...1.86 va fi, în condiţiile în care acum încă avem excedent bugetar. Măcar să putem să cheltuim toţi banii, în special nu pe salarii, ci pe proiecte, ca să ajungem la 1.86, pe investiţii locale, pe investiţii publice“, a arătat Ponta.

Prima rectificare bugetară din acest an a fost făcută în iulie.

Anterior, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat că ţinta de deficit bugetar ar putea fi modificată în sus la următoarea rectificare bugetară, programată pentru 23 octombrie, având în vedere că, până la sfârşitul anului, vor fi alocări suplimentare pentru bugetele locale în valoare de 1,4 miliarde de lei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite