POLITICO| Noul Plan Marshall al Europei: UE pariază pe reconstruirea Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectul privitor la reconstrucția Ucrainei urmează să domine conferința de la Londra, pe măsură ce costurile refacerii cresc.

Ajustat cu inflația, oferă mai puțin de o treime din ceea ce are nevoie Ucraina. Foto: Getty Images
Ajustat cu inflația, oferă mai puțin de o treime din ceea ce are nevoie Ucraina. Foto: Getty Images

Este o provocare uriașă - convingerea țărilor și a investitorilor să investească miliarde de dolari în ajutor și investiții într-o țară aflată în război. Dar pentru un număr tot mai mare de țări, sprijinirea Ucrainei pare un pariu demn de luat, întrucât Europa încearcă să evite un dezastru umanitar și economic pe continentul său.

Prețul este deja de 411 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale, Națiunilor Unite și Comisiei Europene - o cifră care va crește doar pe măsură ce războiul va continua.

Dar, în timp ce personalități de top la nivel mondial, guvernele și investitorii privați se îngrămădesc miercuri la Londra pentru Conferința pentru Refacerea Ucrainei, semnele indică faptul că lumea occidentală se pregătește să-și deschidă „băierile pungilor” pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască.

Marți, Comisia Europeană a dezvăluit un nou proiect multianual, în valoare de miliarde de euro, pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei - prima grupare economică majoră care a schițat un plan de finanțare multianual, cu costuri.

Investitorii privați se îngrădesc și ei. BlackRock și JPMorgan Chase lucrează cu guvernul ucrainean la un nou fond de dezvoltare a Ucrainei - în esență un fond de reconstrucție care ar folosi capitalul de început pentru proiectele de reconstrucție.

Pentru Ucraina, este vital ca proiectul de redresare să înceapă acum. „Reconstrucția are loc deja. Face parte din rezistența noastră”, a declarat pentru POLITICO Oleksandra Azarkhina, ministrul adjunct al Ucrainei pentru comunități, teritorii și dezvoltare a infrastructurii. „Oamenii au părăsit Ucraina, dar în același timp, milioane de oameni rămân – lucrează, locuiesc aici”, a spus ea. „Trebuie să găsim modalități de a oferi acces la nevoile de bază ale acelor oameni”.

Ucraina are nevoie de ajutor – nu doar pe câmpul de luptă, ci și în ceea ce privește investițiile private și publice.”

Expunând cu claritate cazul moral, președintele Volodymyr Zelenskyy a subliniat importanța conferinței într-un discurs de luni seară, spunând că redresarea economică a Ucrainei „ar trebui să demonstreze lumii că libertatea este invincibilă”.

Dincolo de vreme de război

La șapte decenii după ce Planul Marshall condus de SUA a contribuit la reconstrucția Europei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial, Europa se află într-un moment decisiv: întrebându-se dacă ar trebui să ofere Ucrainei resursele și investițiile de care are nevoie pentru a se reconstrui, chiar dacă războiul continuă în estul și sudul țării.

Este o sarcină herculeană. Ajustat pentru inflație, Planul Marshall — un pachet de împrumuturi și granturi — oferă mai puțin de o treime din ceea ce are nevoie Ucraina. În plus, amploarea provocării continuă să se schimbe – distrugerea barajului Nova Kakhovka în această lună a dezlănțuit daune masive ale mediului și infrastructurii, arătând modul în care nevoile Ucrainei se schimbă în timp real.

Oamenii vor să-și refacă viața, să meargă la școală, să meargă la muncă. Nu putem descuraja oamenii de la asta. Este ceva care nu trebuie amânat până în perioada postbelică pentru că este urgent și este nevoie acum”, a declarat vicepremierul ucrainean Olha Stefanishina pentru POLITICO.

Nevoile Ucrainei variază de la reconstruirea celor peste 300 de poduri care au fost distruse, până la deminare și tratarea milioanelor de tone de deșeuri industriale generate de bombardamentul Rusiei.

Dar, în ciuda amplorii provocării, UE merge all-in – cel puțin pentru moment.

În ajunul summitului, Comisia Europeană a dezvăluit un nou plan pentru a ajuta țara să își desfășoare operațiunile de zi cu zi și să finanțeze reconstrucția Ucrainei. Numit „Facilitatea pentru Ucraina”, acesta va oferi sprijin financiar Ucrainei de până la 50 de miliarde de euro din 2024 până în 2027 - 33 de miliarde de euro în împrumuturi și 17 miliarde de euro în granturi, care vor fi gestionate printr-un nou instrument special numit Rezerva Ucrainei. .

În plus, Comisia este, de asemenea, în discuții cu Banca Europeană de Investiții pentru a oferi garanții de la bugetul UE pentru a finanța alte împrumuturi de 100 de milioane EUR către Ucraina.

Este un angajament semnificativ din partea UE într-un moment în care bugetul său se confruntă cu multe solicitări din partea statelor membre – de la construirea propriei capacități de apărare colectivă și migrație neregulată, până la consolidarea competitivității și a bazei industriale a UE.

Angajamentul „va oferi perspectivă partenerilor noștri din Ucraina – predictibilitate – și ar trebui, de asemenea, să stimuleze și alți donatori să accelereze măsurile”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în anunțarea planului marți la Bruxelles. Dar motivația UE nu este pur altruistă. Bruxelles-ul este vulnerabil la orice instabilitate din Ucraina. În urma deciziei Consiliului European de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de membru de anul trecut, Ucraina este pe cale să adere la UE. Prin urmare, este în interesul UE ca o țară cu 40 de milioane de locuitori care ar putea într-o zi să adere la bloc să fie o democrație stabilă, sănătoasă din punct de vedere economic.

UE analizează, de asemenea, potențialul Ucrainei în alte moduri.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, consideră că Ucraina – cea mai mare țară, după suprafață, care se află în întregime în Europa – ar putea fi o resursă crucială pentru Europa. „Dacă te uiți la materiile prime critice, Ucraina are 21 din cele 30 de materiale necesare UE. Ar putea înlocui complet aprovizionarea Rusiei cu materii prime critice către Europa”, a declarat el pentru POLITICO.

În mod similar, Ucraina ar putea acționa ca centru european de stocare a energiei. „Ucraina are cele mai mari instalații de depozitare subterană pentru gaze din Europa – 33 de miliarde de metri cubi, chiar la granița cu Slovacia. Potențialul acolo este enorm”, a spus el.

Ar putea fi un activ strategic foarte important pentru securitatea energetică a Uniunii Europene”, a adăugat el, verificând, de asemenea, hidrogenul ca o altă posibilă zonă de creștere a energiei.

Drum greu înainte

Dar provocările rămân; mai puțin de toate potențialul de corupție din Ucraina, față de care multe țări UE rămân precaute. În consecință, pachetul Comisiei Europene vine cu sferele atașate.

Bruxelles va exercita un control semnificativ asupra modului în care banii sunt distribuiti și dislocați. În conformitate cu propunerea Comisiei dezvăluită marți, guvernul ucrainean trebuie să pregătească un „plan pentru Ucraina” care să detalieze viziunea sa pentru țară, respectând în același timp standardele UE privind guvernanța și administrația publică. Banii vor fi plătiți trimestrial, cu condiția îndeplinirii condițiilor.

Companiile și guvernele se confruntă, de asemenea, cu provocarea de a investi în proiecte într-o țară aflată încă în război. Noul fond de dezvoltare al Ucrainei nu va începe efectiv să investească bani până la încheierea războiului.

Ucraina a respins aceste preocupări. Stefanishyna subliniază că cea mai mare parte a Ucrainei este neocupată. „Este foarte puțin probabil ca agresiunea terestră să revină pe acest teritoriu. Oamenii se întorc deja”, spune ea.

Un rezident local curăță resturile unui magazin distrus în Herson. Foto: Getty Images
Un rezident local curăță resturile unui magazin distrus în Herson. Foto: Getty Images

Dar, într-un reamintire înfricoșătoare despre întinderea Rusiei, Moscova a lansat luni seară un baraj de atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei, țintând până la vest până la Lviv, la doar 70 de kilometri de granița poloneză.

Peste discuția despre investiții dinaintea conferinței de săptămâna aceasta se află problema asigurărilor - o barieră masivă în calea companiilor care doresc să investească în țară.

Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a declarat săptămâna trecută că Comisia este în discuții cu mai mulți parteneri, inclusiv Marea Britanie și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, despre o potențială schemă de stimulare a industriei asigurărilor să lanseze polițe de asigurare de război pentru Ucraina. Mai multe detalii sunt de așteptat să fie anunțate joi.

Cealaltă problemă controversată este dacă activele rusești, în special rezervele înghețate ale băncii centrale rusești, estimate la 300 de miliarde de dolari, ar trebui folosite pentru a finanța reconstrucția Ucrainei. Un proiect de lege bipartizan a fost introdus în Senatul SUA în această săptămână, susținând această mișcare.

La Bruxelles, UE încearcă să ajungă la un consens pe fondul îngrijorărilor unor țări cu privire la legalitatea unei astfel de mișcări și la precedentul pe care îl poate crea, liderii urmând să discute chestiunea la un summit săptămâna viitoare. Pe măsură ce războiul din Ucraina și dezbaterea despre cum să finanțeze reconstrucția țării continuă, problema activelor rusești ar putea deveni următorul mare teren de luptă.

Dar chiar dacă aceste obstacole sunt depășite, mulți avertizează asupra amplorii provocării care urmează.

Jacob Funk Kirkegaard, membru senior al German Marshall Fund, își face griji că planul UE nu este suficient de ambițios – mai ales dacă UE decide că Ucraina va deveni în cele din urmă membră a Uniunii Europene până la începutul anilor 2030.

Evident, asta depinde de ceea ce aduce războiul – dar niciuna dintre estimările pe care le-am văzut nu sugerează că acest lucru este suficient de aproape pentru o redresare completă, care ar face posibilă aderarea Ucrainei la UE în aproximativ 10 sau 12 ani, " spune el.

Ați putea avea o reconstrucție a Ucrainei care nu este suficient de ambițioasă.”

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite