Piaţa imobiliară comercială se prăbuşeşte: Cu ce dificultăţi se confruntă şi ce avertizează specialiştii

0
Publicat:

Tensiunile de pe piaţă provocate de potenţiala prăbuşire a pieţei imobiliare comerciale ar putea reprezenta un risc sistemic pentru bănci, care ar putea duce la necesităţi de capital suplimentar, a avertizat miercuri Comitetul European pentru Risc Sistemic (ESRB), transmite Reuters.

Sectorul imobiliar comercial se confruntă cu o serie de dificultăţi, Foto: Shutterstock
Sectorul imobiliar comercial se confruntă cu o serie de dificultăţi, Foto: Shutterstock

Comitetul European pentru Risc Sistemic - organismul care supervizează stabilitatea financiară în Uniunea Europeană - este condus de preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Potrivit sursei citate, autorităţile de supervizare au atras de mult timp atenţia că piaţa imobiliară din blocul comunitar este la un punct de cotitură, spaţiile de birouri fiind în special vulnerabile, în condiţiile în care pandemia a schimbat modul de lucru al angajaţilor.

Acum, Comitetul European pentru Risc Sistemic a emis o nouă recomandare autorităţilor naţionale şi ale UE pentru a monitoriza riscurile şi a verifica modul în care băncile evaluează garanţiile când pun deoparte sumele pentru provizioane, informează Agerpres.

,,Sectorul imobiliar comercial este în prezent vulnerabil la deteriorarea pronunţată a perspectivelor economice, la riscurile ciclice legate de inflaţia ridicată şi la înăsprirea condiţiilor financiare, care limitează opţiunile de refinanţare a datoriei existente şi luarea de noi credite. Politicile economice legate de climă, cum ar fi modificarea standardelor de construcţie, trecerea spre comerţul electronic şi sporirea cererii pentru flexibilitate în cazul spaţiilor de birouri de închiriat se adaugă presiunilor", se arată în comunicatul ESRB.

Deja din septembrie Comitetul European pentru Risc Sistemic avertiza asupra creşterii riscurilor de faliment în sectorul imobiliar comercial.

Există temeri că un declin semnificativ al sectorului imobiliar comercial ar putea avea un impact sistemic asupra instituţiilor financiare şi a economiei, prin limitarea capacităţii băncilor de a acorda credite.

Piaţa de birouri în România

În ţara noastră, în 2022, piața de birouri a traversat o perioadă de stagnare, valorile cererii menținându-se la același nivel din 2021, în timp ce livrările de spații noi s-au redus la jumătate față de 2021, potrivit celui mai recent raport realizat de compania de consultanță JLL România, ceea ce ne arată că piața este departe de a mai reveni la anii pre-pandemici.

Cererea totală pentru spații de birouri din București a stagnat comparativ cu anul precedent, ajungând la 286.100 mp, nivel comparabil cu 2021. În același timp, cererea netă a crescut doar ușor, cu 3%, până la 140.500 mp .

În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spatii de birouri a însumat aproape 85.000 mp în trimestrul 4 din 2022, valoare similară cu T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 34.800 mp, de asemenea o valoare foarte apropiată de T4 2021.

În ceea ce privește originea cererii, puțin peste 25% din cererea totală de spații de birouri din București din 2022 a venit dinspre sectorul de IT, urmat de sectorul de servicii profesionale (12%) și sectorul financiar – bancar (aproape 9%).

În 2022, au fost livrate în București clădiri de birouri însumând o suprafață închiriabilă de 124.500 mp, reprezentând doar jumătate din livrările anului precedent (245.800 mp).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite