Peste 160 de nave cu produse agricole au părăsit porturile ucrainene

0
Publicat:

Un număr total de 165 de nave, având la bord 3,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, informează Reuters.

Rusia şi Ucraina au ajuns, în iulie, la un acord privind exportul de cereale, Foto: Shutterstock
Rusia şi Ucraina au ajuns, în iulie, la un acord privind exportul de cereale, Foto: Shutterstock

Acordul semnat în data de 22 iulie la Istanbul prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina, informează Agerpres.

Ministerul Infrastructurii de a Kiev a adăugat că alte 10 nave încărcate cu 169.300 de tone de produse agricole sunt programate să plece duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

La ora locală 10.00 a.m. opt nave au plecat din portul Odesa şi alte două îşi aşteaptă rândul şi condiţii favorabile de navigaţie", a informat Ministerul ucrainean al Infrastructurii, într-un comunicat de presă.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus dramatic după invazia rusească de la finele lunii februarie, care a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creştere a preţurilor globale la alimente şi a generat temeri referitoare la o criză alimentară în Africa şi Orientul Mijlociu.

Potrivit sursei citate, înainte de război, Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de cereale, livra pe pieţele externe până la şase milioane de tone de cereale în fiecare lună. După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă cantităţile livrate au fost mult mai mici din cauza unor obstacole logistice.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost redeschise graţie unui acord semnat la Istanbul în data de 22 iulie, care va fi valabil timp de „120 de zile”, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC).

Suprafaţa însămânţată cu cereale ar putea crește

În urmă cu câteva zile, un oficial al Ministerului ucrainean al Agriculturii anunța că succesele înregistrate de forţele armate ucrainene, care în ultimele zile au eliberat zone importante din nord-estul şi sudul Ucrainei, ar putea duce la îmbunătăţirea prognozelor privind suprafaţa însămânţată cu cereale pentru recolta din 2023.

Forţele ucrainene au eliberat o mare parte din regiunea Harkov şi unele zone din sudul ţării cu prilejul unei contraofensive de succes, în ultimele zile.

Fermierii ucraineni au început însămânţările de toamnă iar Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că suprafaţa însămânţată ar putea scădea cu 35% în acest an, comparativ cu anul trecut, până la aproximativ 4,7 milioane de hectare, din cauza invaziei ruseşti. Fermierii ucraineni însămânţează grâu de iarnă, orz, rapiţă şi secară.

Marţi, Ministerul ucrainean al Agriculturii a informat că fermierii din aproape toate regiunile au început să însămânţeze grâul pentru recolta din 2023 şi până acum au însămânţat 141.000 de hectare, sau 3,5% din suprafaţa preconizată.

Luna trecută, ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, a declarat că suprafaţa însămânţată cu grâu de iarnă ar putea scădea în acest an până la 3,8 milioane de hectare, de la 4,6 milioane de hectare anul trecut, din cauza invaziei ruseşti.

Cifrele oficiale mai arată că fermierii ucraineni au însămânţat şi 7.100 de hectare de orz, sau 1,1% din suprafaţa preconizată, precum şi 5.400 de hectare de secară. Situaţia este mai bună la rapiţă, unde fermierii au însămânţat 841.000 de hectare, sau 87% din suprafaţa preconizată. În acest an, Ucraina a recoltat 19 milioane de tone de grâu, comparativ cu 32,2 milioane de tone în 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite