Patronatele cer ca restaurantele să funcţioneze şi după ora 21:00 şi să aibă program nelimitat de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a trimis o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Prefecturii Municipiului Bucureşti, prin care cere relaxarea restricţiilor astfel încât restaurantele să poată funcţiona şi după ora 21.

„În contextul scăderii continue a ratei de incidenţă la nivel naţional şi a lipsei unei comunicări coerente şi deschise din partea autorităţilor, organizaţia HORA face un apel imperativ la rectificarea restricţiilor şi adaptarea acestora de urgenţă.

Având în vedere că:

- la acest moment se înregistrează un trend descendent al cazurilor Covid raportate la nivel naţional, de exemplu, incidenţa cazurilor cumulate la 14 zile la nivelul Municipiului Bucureşti fiind la data de 05.12.2021 de 1.38 cazuri/ 1.000 de locuitori, conform informaţiilor publicate de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti

- Industria HORECA a fost grav şi constant afectata încă de la momentul instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României; Reprezentăm industria care avut cele mai mari pierderi financiare, între 30% – 70%. Peste 30% dintre afacerile din domeniu au închis permanent, iar restul celor care încă supravieţuiesc, nu mai pot rezista cu un program scurt, care nu permite desfăşurarea unui interval orar critic pentru un business din ospitalitate, respectiv intervalul orar pentru cină.

Vă rugăm să dispuneţi de urgenţă funcţionarea cu restricţii adaptate situaţiei actuale.”, susţin reprezentanţii HORA.

Organizaţia cere autorităţilor:

- eliminarea restricţiilor privind programul (05:00 – 21:00) şi permiterea funcţionării în intervalul 05.00 – 02.00, respectând aceleaşi măsuri de acces pe baza certificatului verde

- funcţionarea cu până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului

- permiterea în mod excepţional a funcţionării cu program nelimitat în noaptea de Revelion

„Este vital pentru industria noastră revizuirea de urgenţă a restricţiilor întrucât luna decembrie este cea mai bună lună pentru antreprenorii din acest domeniu, iar aceasta va fi urmată de 2-3 luni foarte slabe ca activitate, raportându-ne la anii precedenţi. Adaptarea restricţiilor ar reprezenta o gură de aer pentru industria cea mai încercată şi afectată financiar.

Precizăm faptul că solicitarea noastră este fundamentată inclusiv pe faptul deosebit de relevant că la nivelul operatorilor din industria HORECA accesul este condiţionat de certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, iar categoriei de persoane vizată nu i se aplică restricţii de circulaţie. Astfel, persoanele cu certificat verde pot circula libere de restricţii, la orice oră şi sunt singurii care au acces în restaurante, baruri şi cafenele.”, susţine sursa citată.

Totodată, HORA solicită plata aferentă măsurii „20%” pe anul 2020 şi prelungirea măsurii pentru 2021.

„Un alt punct stringent se referă la compensaţiile promise operatorilor din Industria HORECA, industria noastră fiind şi în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% în anul 2020, respectiv cu 50% în 2021 comparativ cu 2019 şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 30% dintre operatori.

Solicităm respectarea şi prelungirea unor măsuri de sprijin esenţiale pentru revenirea industriei, astfel:

- plata aferentă măsurii „20%” pe anul 2020

- prelungirea măsurii „20%” pentru 2021”, transmit reprezentanţii organizaţiei.

Citeşte şi: Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului: Sperăm ca la jumătatea lunii decembrie să începem plăţile efective pe schema HoReCa

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite