OUG privind gazele din Marea Neagră: Neptun Deep poate aduce dificultăți de aplicare a TVA și a accizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanțelor a publicat vineri o propunere de act normativ pentru a asigura desfășurarea fără probleme a investițiilor în proiectul Neptun Deep, destinat extragerii gazelor naturale din Marea Neagră.

foto: Platformă maritimă pentru expoatare a gazelor din Marea Neagră
Platformă maritimă pentru expoatare a gazelor din Marea Neagră

În prezent, dacă nu există reglementări în acest sens, pentru a o bună funcționare a extragerii de gaze naturale din zona Mării Negre, există riscul apariției unor dificultăți legate de aplicarea TVA și a accizelor, conform ministrului Marcel Boloș, citat de digi24.ro.

Ne asigurăm că investiţiile în Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, se vor desfăşura fără probleme. Pentru că exista riscul să apară dificultăţi de aplicare a TVA şi a accizelor, cu consecinţe negative asupra activităţilor de exploatare, am publicat astăzi o propunere de act normativ prin care să ne asigurăm că se va aplica un tratament unitar, atât din punct de vedere vamal cât şi fiscal. Aşadar, Neptun Deep va avea certitudine din punct de vedere al regimului fiscal aplicabil şi nu se va lovi de obstacole birocratice”, a scris Marcel Boloș într-un mesaj pe Facebook.

Proiectul de OUG poate fi consultat online, și vine ca o modificare și completare a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Marcel Boloș a reamintit că OMV Petrom și Romgaz vor investi în proiectul de gaze offshore Neptun Deep aproximativ 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Producția ar trebui să înceapă din 2027.

„Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze - cât tot consumul României pentru o perioadă de aproximativ 8-9 ani. Este o nouă măsură prin care Ministerul Finanţelor susţine această investiţie, după ce în luna martie am creat cadrul pentru scutirea Romgaz de la plata dividendelor către stat, pentru a putea astfel să investească profiturile realizate în faza de dezvoltare a proiectului”, a mai arătat Marcel Boloş.

Conform Notei de Fundamentare, Ministerul Finanțelor a propus un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, având în vedere necesitatea clarificării teritoriului fiscal în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată și accizele. Această clarificare este necesară pentru a aplica un tratament unitar, din punct de vedere vamal și fiscal, operațiunilor legate de explorarea și exploatarea zăcămintelor minerale naturale din zona contiguă sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră. Fără aceste clarificări, ar putea apărea dificultăți de aplicare și interpretări diferite, având consecințe negative asupra acestor activități.

Astfel, proiectul propune introducerea unui nou alineat pentru a elimina orice neclarități sau confuzii privind teritoriul României, în sensul articolului 267 alineatul (1) litera b) din Codul fiscal. Acest alineat clarifică faptul că teritoriul României include zona delimitată de frontiera de stat, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, proiectul prevede eliminarea prevederilor punctului 2 alineatul (3) din norme, referitoare la exercitarea jurisdicției fiscale de către România pentru operațiunile de explorare și exploatare din zona contiguă și zona economică exclusivă a României. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite