Operaţiunea „Xenon“: Direcţia Antifraudă a descoperit prejudicii de 131 milioane lei în domeniul achiziţiilor de autoturisme la mâna a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii antifraudă au descoperit, în cadrul operaţiunii „Xenon“, prejudicii de 131 milioane de lei, în domeniul achiziţiilor intracomunitare de maşini second-hand, potrivit unui comunicat al Direcţiei Antifraudă din cadrul Fiscului.

Inspectorii antifraudă au verificat, în perioada aprilie-iunie, 200 de firme care comercializează autoturisme second hand importate, a căror valoarea depăşeşte un miliard de lei.

„Rezultatele preliminare au confirmat evaluarea iniţială a riscului de fraudă, întrucât doar 19 firme dintre cele verificate au avut un comportament fiscal adecvat. La 25 de societăţi, acţiunile de verificare continuă din cauza absenţei administratorilor, refacerea evidenţei contabile sau necesitatea unor alte verificări suplimentare“, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Circa 67 de firme, adică 30% din totalul celor verificate, nu funcţionau la sediul social declarat, fiind sesizate în acest sens organele de urmărire penală. Principala problemă constatată de Direcţia Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), la restul firmelor verificate, a fost aplicarea greşită a regimul marjei de TVA la vânzarea către clienţii persoane fizice, ceea ce a produs prejudicii calculate doar până acum de 131 milioane de lei. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii de natură penală, iar 55 de milioane de lei reprezintă prejudicii provenind din estimarea suplimentară a TVA şi a impozitului pe profit.

Scheme de fraudare

Inspectorii au descoperit mai multe scheme de fraudare, o categorie fiind a celor care cumpără autoturismele din unele state membre ale Uniunii Europene (UE) şi apoi le revând către alte state membre UE (în special Franţa, Italia şi Spania), valoarea depăşind 170 milioane lei. În aceste cazuri, schimburile de informaţii cu aceste state au demonstrat de cele mai multe ori că frauda are loc în ţările respective, firmele româneşti facilitând frauda adesea prin emiterea de facturi duble, având ca scop schimbarea ilegală a regimului de TVA aplicat la locul înmatriculării efective a maşinii.

Filiera bulgărească

Un alt caz este legat de companiile bulgăreşti înfiinţate de către cetăţeni români pentru a vinde maşini la preţuri mici, prin schimbarea ilegală a regimului de TVA. Înfiinţarea de firme în Bulgaria pare a fi preferată de persoanele care au făcut deja evaziune fiscală în România, acestea fiind puse în imposibilitatea de a-şi infiinţa noi societăţi după introducerea formularului 088, consideră inspectorii antifraudă. Cercetările au confirmat existenţa unor reţele organizate care se ocupă de comerţul cu autoturisme second hand, aceeaşi firmă fiind folosită de mai multe persoane pentru achiziţiile de autoturisme din vestul Europei.

Comerţul online, vizat de inspectori

DGAF a demarat cercetări şi legat de la comerţul online de autovehicule, care a căpătat o pondere foarte mare, în condiţiile în care mare parte a achiziţiilor este realizată de pe platforme online. 

Clientul final comandă autovehiculul dorit prin intermediul persoanelor care se ocupă de „adusul maşinii la comandă“, fapt uşor demonstrabil prin plăţile efectuate în contul acestora din urmă. Beneficiul cumpărătorului, potrivit DGAF, este că nu va plăti TVA, preţul real fiind astfel diminuat. Factura pe care o primeşte conţine TVA pe marjă „mai mic uneori decât costul unei spălări a autovehicului“, în loc să fie calculat la întreaga valoare a maşinii. 

Cumpărătorii ar putea fi acuzaţi de evaziune fiscală

Inspectorii antifraudă atrag atenţia că şi cumpărătorii ar putea fi acuzaţi de evaziune fiscală, dacă se demonstrează o înţelegere cu persoanele de la care cumpără autoturismul pentru evitarea sau diminuarea cotei TVA.

Anul trecut au fost înmatriculate în România 250.000 de autoturisme second hand achiziţionate din alte state ale Uniunii Europene.

Pe piaţa autohtonă de profil au activat 484 de companii cu obiect de activitate achiziţii intracomunitare de maşini second hand ]n intervalul 2014-2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite