O nouă conductă petrolieră va face legătura între sudul Ungariei şi nordul Serbiei

0
Publicat:

Ungaria şi Serbia vor să construiască o nouă conductă petrolieră care va întări securitatea aprovizionării, a declarat joi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite MTI. Potrivit oficialului, un acord în acest sens ar urma să fie semnat în iunie.

Ungaria şi Serbia vor construi o nouă conductă petrolieră, Foto: Shutterstock
Ungaria şi Serbia vor construi o nouă conductă petrolieră, Foto: Shutterstock

Negocierile între grupul petrolier ungar MOL şi compania de transport de petrol Transnafta din Serbia sunt în derulare, iar viitoarea conductă ar urma să facă legătura între Algyo, sudul Ungariei, şi Novi Sad, nordul Serbiei, a spus Peter Szijjarto, informează Agerpres.

Cu prilejul unei conferinţe comune cu ministrul Energiei din Serbia, Dubravka Dedovic, Szijjarto a spus că Europa se confruntă cu provocări serioase în aprovizionarea cu energie din cauza războiului din Ucraina. Acesta a apreciat că cererea de energie a crescut după redeschiderea economiei chineze, iar până acum nu au fost dezvoltate suficiente capacităţi de gaze lichefiate care să acopere cele 60 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti pierdute de piaţa europeană.

,,Cooperarea energetică strategică dintre Ungaria şi Serbia este una dintre garanţiile că aprovizionarea Ungariei va fi asigurată în următoarea perioadă", a spus Peter Szijjarto.

Cât gaz primeşte Ungaria de la Serbia

Ungaria primeşte în fiecare zi 9-15 milioane de metri cubi de gaze naturale din Serbia via conducta TurkStream, iar ţara vecină este de asemenea o posibilă rută de livrare pentru volumele de gaze naturale pe care Ungaria vrea să le cumpere din Azerbaidjan, a spus Szijjarto.

Acesta este motivul pentru care Ungaria este interesată în dezvoltarea reţelei interne din Serbia şi consideră că acesta este un subiect de interes european. Totodată, Ungaria se aşteaptă ca UE să finanţeze dezvoltarea infrastructurii din regiune pentru a permite Europei Centrale să aibă acces la surse alternative de aprovizionare, a mai spus oficialul.

Tot joi, Szijjarto a spus că a fost convenit un acord cadru pentru a permite Ungariei să depoziteze 500 de milioane de metri cubi de gaze în facilităţile de stocare din Serbia şi în acest an. În plus, compania energetică de stat MVM şi firma Srbijagas vor înfiinţa un joint venture care va derula activităţi de comerţ cu gaze, consolidând prezenţa celor două ţări pe piaţa energetică din Europa Centrală.

Ungaria a ajuns, săptămâna trecută, la o înţelegere cu Gazprom asupra unei suplimentări a volumului de gaz rusesc, care să fie livrat dacă ţara va avea nevoie, relatau agenţiile MTI şi EFE.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite