Managerul privat al CFR cere ajutorul SUA şi al Israelului să ne păzească şinele ferate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trenurile întârzie zeci de minute din cauza furturilor de pe calea ferată
Trenurile întârzie zeci de minute din cauza furturilor de pe calea ferată

Directorul general al CFR SA, Dimitrios Sophocleous, va discuta cu reprezentanţii ambasadelor SUA şi Israelului pentru identificarea unor soluţii în vedera stopării furturilor din reţeaua feroviară, care anul trecut au generat pagube de peste 10 milioane de euro.

Oficialul feroviar a precizat că există protocoale şi memorandumuri cu instituţiile din subordinea Ministerului de Interne pentru asigurarea pazei căilor ferate, care prevăd cheltuieli anuale de 22,5 milioane de lei , însă banii ar urma să fie suportaţi din bugetul Ministerului de Interne. „Nu ştiu dacă Ministerul de Interne are prevăzută această sumă în bugetul pe 2013“, a spus Sophocleous.

Pe de altă parte, şeful CFR SA a precizat că nu ştie cât va dura implementarea acestei proceduri şi că, din această cauză, „trebuie să existe un plan B“.

Să vină americanii!

Sophocleous a mai spus că a contactat ambasadele SUA şi Israelului, urmând să aibă în perioada următoare întâlniri cu reprezentanţii acestora. „Dacă americanii şi israelienii nu ştiu despre security şi safety, cine ştie?“, a adăugat el.

Şeful CFR SA a afirmat şi că, din informaţiile sale, pedepsele pentru furturile de componente feroviar au crescut. Potrivit estimărilor companiei feroviare, în prezent 70% din furturi sunt pe ruta Bucureşti-Constanţa.
În 2011 pe reţeaua feroviară publică au avut loc 4.175 de cazuri de sustrageri, cu o valoare a pagubelor de 32,3 milioane de lei, iar în 2012 au existat 3.465 de cazuri, cu o valoare a pagubelor de 46,5 milioane de lei - 10,4 milioane de euro. Un exemplu: în luna octombrie, CFR nu mai avea rezerve de componente feroviare pentru înlocuirea celor subtilizate de hoţi.

„Când va fi gata Coridorul IV feroviar, până la Oradea, vom avea de păzit peste 650 de kilometri de cale ferată“, a mai spus Sophocleous.

Nu ştiu dacă Ministerul de Interne are prevăzută suma de 22,5 milioane de lei în bugetul pe 2013, necesară pazei CFR. Dimitrios Sophocleous director general CFR SA
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite