Mai multe fabrici din zona Arad îşi închid porţile şi se mută în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
someri

Încă o fabrică din România şi-a închis recent porţile, preferând concedierea angajaţilor, deşi avea afaceri înfloritoare, de peste 200 milioane de lei, din care peste 7 milioane de lei au fost profit. Potrivit newsAr.ro mai multe companii mari din zonele industriale (Arad şi Curtici) au de gând să-şi mute liniile de producţie în Ungaria sau Macedonia, peste 5.000 de angajaţi urmând să fie disponibilizaţi.

Fabrica de lenjerie intimă din oraşul Curtici, judeţul Arad, deţinută de compania Hanes Global Supply Chain România, a fost închisă în luna decembrie a anului trecut, după mai bine de 18 ani de activitate în zona liberă Arad –Curtici, şi-a închis porţile în luna decembrie a anului trecut.

Potrivit ultimelor date postate pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2017, de când datează ultimele raportări centralizate, firma Hanes Global Supply Chain România a înregistrat afaceri de 203,7 milioane de lei şi un profit de 7,33 milioane de lei, numărul angajaţilor fiind de peste 1.000.

„În luna decembrie a anului trecut şi-a închis porţile fabrica Hanes. Nu au oferit foarte multe informaţii cu privire la motivele pentru care au luat această decizie. În fabrică se producea lenjerie intimă şi îmbrăcăminte de noapte”, a declarat, pentru Mediafax, viceprimarul oraşului Curtici, Ioan Daniel Doba.

Compania Hanes Global Supply Chain România, fosta Rosko Textil, face parte din grupul Hanesbrands, care numără peste 65.000 de angajaţi.

Mai multe companii mari din zonele industriale (Arad şi Curtici) au de gând să-şi mute liniile de producţie în Ungaria sau Macedonia, peste 5.000 de angajaţi urmând să fie disponibilizaţi, indică agenţia de presă newsAr.ro.

Potrivit sursei citate, una dintre cele mai vechi multinaţionale din Zona Industrială Vest a Aradului se mută în Macedonia, urmând să „furnizeze” aproximativ 3000 de şomeri. O firmă din domeniul automotive, cu aproximativ 2000 de angajaţi, îşi va închide la rândul ei porţile, îngroşând numărul celor fără loc de muncă într-un judeţ care până acum se laudă cu o rată scăzută a şomajului.

O altă societate, de această dată din Zona Industrială Curtici, Key Safety Systems (KSS), cu 300 de angajaţi, şi-a mutat deja liniile de producţie la Miskolc, în Ungaria. Dată fiind fuziunea cu Takata, o parte din angajaţi au fost relocaţi la fabrica din Arad. Aceeaşi soartă o va avea, potrivit informaţiilor noastre, şi fabrica KSS din Hunedoara.

Printre cauzele care duc la închiderea fabricilor din zonele industriale sunt lipsa forţei de muncă, costurile tot mai mari de producţie (inclusiv cele cu salariile, care s-au majorat cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă preţul energiei, majorat cu 40% în ultimii doi ani), infrastructura de transport deficitară (costuri enorme pentru firme să aducă angajaţi de la zeci de kilometri, pe drumuri proaste ori foarte proaste), lipsa de sprijin din partea autorităţilor (se cunoaşte problema legată de transportul cu autobuzele în Zona Industrială Vest, unde firmele au ajuns să se înţeleagă între ele asupra orelor la care îşi duc angajaţii la lucru), chiriile mari sau lipsa altor alte elemente de infrastructură decente (canalizarea, de exemplu) sau desele întreruperi ale furnizării energieie electrice, transmite sursa citată.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite