Macron, despre plata în ruble a gazelor ruseşti: „Nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, susţine că pretenţia omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici „posibilă", nici „contractuală", scrie AFP.

Această cerere „nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o", a declarat şeful statului francez, întrebat la finalul summitului european de la Bruxelles despre anunţul făcut miercuri de Moscova, informează Agerpres.

În această privinţă, „continuăm munca de analiză", a precizat oficialul. Dar „toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro", a subliniat preşedintele Franţei.

„De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual", a insistat Emmanuel Macron. Acesta a estimat că Moscova caută, cu această exigenţă, „un mecanism de ocolire" a sancţiunilor economice şi financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.

Potrivit AFP, Germania a denunţat miercuri o „încălcare a contractului" din partea lui Vladimir Putin care a acordat o săptămână autorităţilor ruse să elaboreze noul sistem în ruble.

În special Germania este dependentă de gazul rusesc, care reprezintă aproximativ 55% din importurile sale.

Şi în pofida invaziei Ucrainei, gazele ruseşti continuă să curgă către UE, care refuză să impună un embargo, precum Statele Unite şi Marea Britanie. Cu toate acestea, ţările europene s-au angajat să îşi reducă rapid dependenţa.

„Suntem un foarte mare cumpărător de gaze ruseşti şi ceea ce este trăit ca o vulnerabilitate pentru noi este şi pentru Rusia, care nu poate schimba structura conductelor sale peste noapte", a ţinut să sublinieze şeful statului francez. 

În ceea ce priveşte România, Ministrul Energiei, Virgil Popescu a transmis, vineri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca plăţile pentru livrătile de gaze către UE să fie făcute în ruble, că statul român nu are un contract cu Gazprom şi nu crede că se poate vorbi în ţara noastră despre plata în ruble a gazelor.

„Statul român nu are un contract cu Gazprom, companiile private din România nu au contracte cu Gazprom, există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România, la preţ legat de hub-urile de la Viena sau Amsterdam, în euro, iar aceste contracte se discută şi se negociază la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român, iar o modificare unilaterală nu poate fi făcută într-un anumit contract”, a spus ministrul.

„Nu cred că se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare.”, a continuat oficialul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în cursul acestei săptămâni, că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau în euro în contul livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE) şi a dat un termen de o săptămână autorităţilor ruse să implementeze un nou sistem de plată în ruble.

Şi Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis, joi, că moneda în care ţara sa trebuie să plătească Rusiei pentru gazele importate este trecută în contract, iar aceasta este euro sau dolarul.

„Contractele noastre stipulează moneda, moneda în care se plăteşte e parte din contract. Situaţia de bază este că moneda stabilită prin contract este euro sau dolarul.”, a explicat sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite