Italienii au pierdut peste 40 de miliarde de euro din economiile lor din cauza inflației și a energiei mai scumpe

0
Publicat:

După cum a remarcat asociația antreprenorilor italieni Confesercenti, situația este resimțită cel mai acut în familiile cu venituri medii și mici.

Inflatie în creștere. Foto: Shutterstock
Inflatie în creștere. Foto: Shutterstock

Inflația ridicată (9% în 2022) și creșterea prețurilor la energie au condus la o pierdere de 41,5 miliarde EUR din economiile rezidenților țării, conform datelor făcute publice sâmbătă de asociația antreprenorilor italieni Confesercenti.

Asociația a menționat că 45,8% din venitul lunar este cheltuit în prezent pe facturile la utilități, față de 35% în 2019. Situația este resimțită cel mai acut în familiile cu niveluri de venituri medii și scăzute. Pentru peste 10 milioane de italieni, facturile la utilități reprezintă jumătate din venitul lunar. 

În acest context, alte cheltuieli sunt reduse: de exemplu, ponderea cheltuielilor pentru mâncare și băuturi a scăzut de la 25% la 23%, iar cea a cheltuielilor pentru alte nevoi - de la 40% la 32%, spune asociația într-un raport.

Starea generală a economiei italiene este „mai bună decât se prevedea”, potrivit monitorizării lunare a centrului de cercetare al asociației de afaceri italiene Confindustria, publicată sâmbătă. Cu toate acestea, pe fondul inflației, se constată o reducere a puterii de cumpărare a populației. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite