Isărescu: Dobânzile mici din bănci îi împing pe investitori să plaseze bani în imobiliare, alocările pot fi speculative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile scăzute din întreaga Europă ar putea determina un nou val de investiţii în pământuri şi construcţii, multe dintre ele cu caracter speculativ, a avertizat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în deschiderea unui colocviu pe teme de comerţ exterior. El a argumentat că aceia care economisesc vor o recompensă pentru banii pe care i-au pus deoparte, iar dobânzile au ajuns într-un teritoriu real-negativ.

"Şi acum se vorbeşte de aceleaşi lucruri (investiţiile speculative în imobiliare - n.r.) cu dobânzile astea scăzute, bătând spre zero.
Ecuaţia este simplă. Dacă omul care pune banul deoparte, vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă.
Acum vede că e penalizat, cu dobânzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care-i dă sentimentul că îi va creşte valoarea.
Dar creşte până într-un punct. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului...până când unul strigă: «împăratul este gol». După aceea se schimbă percepţia
", a explicat Mugur Isărescu.

Atenţie la fluxurile de capital străin!

Oficialul BNR a reiterat că, analizând structura investiţiilor străine din perioada 2005-2008 s-a dovedit că au fost foarte multe achiziţii de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ, iar în acest context a pledat petru o analiză mai detaliată a structurii fluxurilor de capital către România.

"Am spus-o şi atunci, că la Otopeni nu poate nimeni să spună dacă cineva vine să cumpere pământ în interes speculativ sau ca să stea acolo (...)
Lucrurile se complică atunci când încerci să obţii date mai sensibile. Ce gânduri aveţi cu investiţia? Când faceţi investiţia propri-zisă, de unde luaţi banii?
", a completat guvernatorul BNR.

În 2008, Isărescu declara că preţurile înalte la imobilele din nordul Capitalei nu se justifică, avertizând că este vorba despre o bulă speculativă.

Speculaţiile din Est, încurajate şi de BCE

Analiştii internaţionali apreciază că unul dintre efectele nedorite ale politicii de relaxare monetară promovate de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a susţine economia zonei euro ameninţată de deflaţie, îl reprezintă speculaţiile cu active pe pieţele din Europa de Est.

Potrivit unei analize MarketWatch realizată de Mathew Lynn, relaxarea monetară va avea un impact semnificativ asupra pieţelor şi economiei, aşa cum a avut tipărirea de bani în Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia, dar mare parte din acesta se va produce în locuri neaşteptate, nu unde anticipează băncile centrale.

În opinia autorului, Europa de Est este posibil să apară speculaţii cu active, lira sterlină se va aprecia, Statele Unite vor majora dobânzile mai rapid decât intenţionau, germanii vor învăţa să le placă tipărirea de bani, iar aurul se va afunda şi mai mult în piaţa „bear“.

În schimb, contribuţia la ieşirea economiei europene din recesiune va fi sub aşteptări, anticipează Lynn.


Mai puteţi citi: 

 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite