Investitorii chinezi se grăbesc în străinătate, atingând limita maximă a contribuțiilor posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii chinezi se varsă cu o viteză amețitoare în fondurile investite în active offshore, ceea ce se lovește de limitele investițiilor externe și complică eforturile Beijingului de a revigora piețele interne și de a stabiliza yuanul.

Foto drapel China cotații bursiere
Investitorii chinezi se grăbesc în străinătate Foto: Shutterstock

Graba de a investi în străinătate reflectă încrederea scăzută de acasă și este evidentă în vânzările de fonduri emise în cadrul programului investitorilor instituționali interni calificați (QDII), un canal cheie de investiții externe care permite chinezilor să cumpere titluri de valoare în străinătate în condițiile controalelor stricte de capital ale Beijingului.

Unitățile de fond QDII vândute în ianuarie au crescut cu 50% față de anul trecut, atingând un nivel record, în timp ce cele ale fondurilor mutuale de acțiuni naționale au scăzut cu 35%, arată datele Asociației de gestionare a activelor din China. Activele gestionate pentru fondurile QDII au crescut cu 19% de la an la an.

Fondurile tranzacționate la bursă (ETF) care urmăresc acțiunile Nikkei 225 și acțiunile listate pe Nasdaq au semnalat în ultimele săptămâni riscuri legate de primele de preț, deoarece cumpărătorii au licitat mult peste valoarea activelor de bază pentru a pune mâna pe o acțiune.

Această cursă spre exterior ilustrează presiunea exercitată asupra contului de capital și a monedei Chinei, precum și provocările legate de recâștigarea încrederii investitorilor interni în piața lor națională.

Acțiunile chinezești se află aproape de un minim al ultimilor cinci ani, în timp ce randamentele obligațiunilor de trezorerie pe 30 de ani ale țării au atins minime record.

"Simțim o nevoie stringentă din partea clienților noștri bogați de a diversifica alocarea activelor", a declarat Le Rong, partener fondator al FR Harvest Asset Management din Shanghai, care ajută clienții să investească prin intermediul QDII. "După 20 de ani de creștere ridicată și randamente mari, economia chineză se confruntă cu o încetinire în viitorul apropiat", a spus el.

De asemenea, managerii se străduiesc să țină pasul și refuză investitori potențiali sau caută parteneri și alte modalități de a evita limitele.

Sistemul QDII este limitat de o cotă, sau de o limită a investițiilor în străinătate, stabilită de Administrația de Stat pentru Schimburi Străine (SAFE) din China.

Din iulie nu au mai fost acordate noi cote, lăsând cota cumulată aprobată la 165,5 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.

Săptămâna trecută, ChinaAMC a plafonat la 2.000 de yuani (277,84 dolari) subscrierea zilnică a investitorilor în fondul său de investiții Huaxia Global Technology Pioneer Hybrid Securities Investment Fund , care enumeră giganții americani din domeniul tehnologiei printre principalele sale participații. Manulife Fund Management a stabilit o achiziție maximă zilnică de 300 de yuani pentru fondul său India Opportunity Stock Investment Fund.

Un alt produs QDII vândut în China, care plasează bani într-un fond de hedging Blackrock din Marea Britanie, a înregistrat o creștere de cinci ori a strângerii de fonduri în acest an, atrăgând aproape 12 milioane de dolari față de cele 2,1 milioane de dolari pe care le-a strâns în 2023, potrivit a două surse familiarizate cu această chestiune, dar care nu sunt autorizate să vorbească public.

"Cererea investitorilor locali pentru fondurile QDII a luat-o razna în acest an", a declarat una dintre surse.

Produsul a făcut o pauză pentru noi subscrieri în martie, a declarat China Resources Trust, care a lansat produsul împreună cu Blackrock. Un purtător de cuvânt al Blackrock nu a răspuns la solicitările de comentarii.

De asemenea, Standard Chartered și-a oprit recent clienții chinezi să facă noi investiții în produse QDII din "motive comerciale".

Zheng Peng, manager de portofoliu al fondului QDII de la China Asset Management Co, se așteaptă ca această tendință să persiste, cu o diferență de aproape 190 de puncte de bază între randamentele obligațiunilor guvernamentale americane și chinezești pe 10 ani, care determină cererea actuală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite