Saxo Bank: Din cauza dobânzilor mici la depozitele bancare, tot mai mulţi investitori se îndreaptă spre piaţa de capital. Ce paşi trebuie urmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza bonificaţiilor tot mai mici la depozitele bancare, tot mai mulţi investitori se îndreaptă spre piaţa de capital în cautarea unor metode mai eficiente de a-şi plasa economiile, scrie Saxo Bank. Ce paşi trebuie urmaţi pentru cei care vor să îşi încerce norocul pe bursă.

„Nu mai e o surpriză pentru nimeni că dobânzile la depozite bancare oferite de băncile din România  au atins cote minime istorice. Partea proastă, cel puţin pentru cei care şi-au pus speranţele… investiţionale în economii şi instrumente derivate din acestea, este că se se pare că vor rămâne acolo multă vreme: jos. Din cauza acestui context, tot mai mulţi investitori se îndreaptă spre sau cochetează cu piaţa de capital în căutarea unor metode mai eficiente de a plasa economii“, scrie, într-un raport, Laurenţiu Nedelcu, manager al Sax Bank pentru centrul şi estul Europei.

Ce putem face dacă dorim să nu ne mai bazăm exclusiv pe depozitele bancare? „Un investitor are la dispoziţie o gamă largă de instrumente financiare, inclusiv instrumente cu un grad scăzut de risc, pretabile investiţiilor pe termen mai lung, precum fondurile listate (ETF-uri) sau acţiuni de la companii globale consacrate (aşa zisele «blue chip stocks»), cu evoluţii stabile şi care în acelaşi timp plătesc dividende care în timp sporesc capitalul iniţial investit“, mai arată el.

Pasul următor pentru un investitor începător îl reprezintă găsirea unei instituţii financiare de încredere, unde poate să îşi plaseze depozitele având siguranţa fondurilor sale, precum şi să aleagă instrumentele potrivite, conform raportului risc-recompensă asumat. În acelaşi timp o platformă de tranzacţionare stabilă, simplu de utilizat, şi cu acces direct pe piaţă,  poate face diferenţa între o tranzacţie efectuată cu succes, la timp, şi o tranzacţie eşuată şi o oportunitate pierdută.

„Deloc de neglijat este educaţia financiară. Foarte mulţi investitori aleg între cele două forme clasice de educaţie: autodidact sau academic. Oricare ar fi forma, fără educaţie şi informare continuă riscurile pe care un investitor şi le asumă cresc proporţional“, mai arată Saxo Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite