Fonduri europene 2015. Statisticile arată că România e codaşă la accesări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România înregistrează cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene şi este singura ţară din Uniunea Europeană care are o rată de sub 60% în accesarea de fonduri europene.

Statistica realizată la nivelul Uniunii Europene şi prezentată de reprezentanţii Comisiei Europene în România mai arată şi că suntem singura ţară cu 20% sub media înregistrată la nivelul UE. 

Întrebată care sunt motivele pentru care România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte rata de absorbţie de fonduri europene, reprezentanta Comisiei Europene în România, Angela Filote, a răspuns că printre motive se numără "superbirocratizarea, hăţişul birocratic în procedurile de accesare a fondurilor europene", dar şi "schimbarea regulilor jocului în timpul jocului", lucruri pe care le reclamă mulţi dintre cei care au făcut demersuri pentru a accesa fonduri europene.

Fonduri europene 2015 în agricultură

Legat de fonduri europene 2015 în agricultură, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministerul Agriculturii a anunţat că vrea să-şi asume răspunderea pentru a acorda fonduri proiectelor fermierilor români începând din următoarea perioadă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la Bruxelles, după o întâlnire pe care a avut-o cu comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, că vrea să pună la dispoziţia fermierilor primele fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 din primele luni ale anului 2015.

Acest lucru ar urma să se întâmple pe răspunderea statutului român, pentru că în acest moment nu se aşteaptă ca proiectul ministerului să fie aprobat de Comisia Europeană, întrucât nu s-a adoptat un buget al Uniunii Europene pe 2015. 

„Cea mai importantă discuţie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul în care se află negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur că nu avem aşteptări privind aprobarea oficială a Programului în acest moment, pentru că acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar în luna martie 2014 vom avea o aprobare neoficială, până atunci România având posibilitatea să deschidă pe raspunderea statului membru anumite măsuri - cele de investiţii şi cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat în faţa fermierilor că le vom pune la dispoziţie fonduri europene din primele luni ale anului şi vrem să ne ţinem de promisiune”, a declarat ministrul Constantin. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite