Idei de afaceri: Aţi auzit de triticale? Sunt mai profitabile decât grâul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul Financiar şi agrointel.ro continuă seria ideilor de business din agricultură cu un articol despre culturile de triticale. Studiu şi ghid de caz: Cristian Lungu, cel care mărturiseşte că "am obţinut un profit mai bun decât la grâu".

Unul dintre primii agricultori care s-a aventurat să cultive triticale la noi în ţară este Cristian Lungu, cunoscut mai ales prin prisma calităţii sale de preşedinte al Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România. După experienţa anilor trecuţi când a obţinut un profit bun din această cultură agricolă, anul acest, Lungu a semănat în toamnă peste 50 de hectare cu triticale, scrie Agrointel.ro.

Cultivarea triticalelor este ideală pentru fermele mixte, aceste cereale oferind o serie de beneficii în alimentaţia animalelor: de la digerabilitate rapidă până la un conţinut scăzut de amidon. De acest lucru s-a convins Cristian Lungu, un cunoscut crescător de vaci de lapte din judeţul Ilfov.

”În anul 2004, am auzit că la Fundulea sunt câteva sole experimentale cu soiuri foarte bune de triticale. Atunci m-am hotărât să merg şi să văd despre ce este vorba. Văzând cultura – nouă la acea vreme, m-am hotărât să cumpăr sămânţă şi să cultiv şi eu. Rezultatele au fost peste aşteptări. În primul an, am recoltat 9 tone/ha. Din păcate, în anul următor, nu am mai folosit acelaşi soi şi am cumpărat de la cineva sămânţa necertificată, aşa că am recoltat doar 7 tone/ha. A fost momentul în care m-am învăţat minte să folosesc doar sămânţă certificată”, a povestit Cristian Lungu pentru Agrointeligenţa cum a început aventura sa cu cultura de triticale.

Citiţi mai multe pe acest subiect pe Adevărul Financiar

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite