Energie alternativă pe bani nerambursabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile româneşti vor putea accesa, începând din acest an, fonduri structurale pentru proiecte în sectorul energetic în valoare totală de 210 milioane de euro, au declarat reprezentanţii

Companiile româneşti vor putea accesa, începând din acest an, fonduri structurale pentru proiecte în sectorul energetic în valoare totală de 210 milioane de euro, au declarat reprezentanţii Organismului Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul MEC.

S-au stabilit şi valorile maxime ale granturilor europene care pot fi primite de o companie. Pentru proiecte în domeniul eficienţei energetice, valoarea maximă a grantului este de 50 milioane de euro, pentru cele din domeniul valorificării resurselor regenerabile valoarea maximă este de 10 milioane de euro, iar pentru proiectele care au ca scop reducerea impactului negativ asupra mediului, valoarea împrumutului nerambursabil alocat de UE nu poate să depăşească suma de 50 milioane de euro.

Pentru întreprinderile mari, cofinanţarea din fonduri europene va reprezenta 50% din costurile totale ale proiectului, iar pentru întreprinderile mai mici - 60-70%. Proiectele cu o valoare mai mare de 50 milioane de euro nu vor fi gestionate pe plan intern, ci de Comisia Europeană, care se va ocupa special de aprobarea şi finanţarea lor, dacă proiectele îndeplinesc criteriile cerute. Reprezentanţii MEC le recomandă firmelor interesate ca proiectele pe care le vor depune să nu depăşească această valoare. Reprezentanţii OIE au mai arătat că toate proiectele care vor fi depuse trebuie să aibă întocmite studii de prefezabilitate şi de fezabilitate. În privinţa datei de la care OIE va începe să primească proiecte, aceasta încă nu poate fi stabilită, au mai afirmat reprezentanţii organismului.

Tipuri de proiecte

n retehnologizarea centralelor şi a grupurilor existente;

n proiecte pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice;

n investiţii în instalaţii şi echipamente;

n extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei;

n interconectarea reţelelor de energie electrică, de petrol, de gaze cu reţelele europene;

n modernizarea unor capacităţi de producţie a energiei electrice şi termice;

n valorificarea resurselor eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, geotermale şi biocombustibili;

n investiţii în instalaţiile de desulfurare, arzătoare şi instalaţii mari de ardere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite