INFOGRAFIE Gazprom intră în România prin OMV

0
0
Pre┼čedintele Rusiei
Pre┼čedintele Rusiei, Vladimir Putin, (dreapta) ┼či Alexei Miller, ┼čeful Gazprom, au pus demult ochii pe resursele energetice din Rom├ónia FOTO Reuters

Interesul ru┼čilor de la Gazprom pentru pia┼úa rom├óneasc─â ├«ncepe s─â se materializeze. Vor cump─âra de la OMV Petrom 60 de benzin─ârii, prin divizia s├órb─â NIS, dar negociaz─â cu firma Unicom Holding, de┼úinut─â de un fost ofi┼úer KGB, preluarea aliment─ârii cu combustibil a navelor din Portul Constan┼úa.

Ru┼čii de la Gazprom fac ├«nc─â un pas oficial, mic, dar important, pentru intrarea pe pia┼úa rom├óneasc─â. NIS, divizia din Serbia a Gazprom, este la un pas de a cump─âra 60 de benzin─ârii de la OMV Petrom. ├Än prezent, ru┼čii au deschis la Bucure┼čti un birou pentru comer┼ú de produse energetice, ├«ns─â la scar─â mic─â.

NIS, care a anun┼úat la sf├ór┼čitul s─âpt─âm├ónii trecute achizi┼úia celor 28 de benzin─ârii OMV din Bosnia ┼či Her┼úegovina, ┼či-a anun┼úat ├«n urm─â cu c├óteva luni inten┼úia de a de┼úine 40 de sta┼úii de carburan┼úi din Rom├ónia p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či 120 p├ón─â la finele lui 2014. ├Än toamna acestui an, divizia s├órb─â a Gazprom a cump─ârat trei benzin─ârii Euroil, una ├«n Arad ┼či dou─â ├«n Sibiu, apar┼úin├ónd oamenilor de afaceri Adrian Nicoar─â ┼či Dumitru Domnariu. Acum, NIS este foarte aproape de a cump─âra 60 de benzin─ârii Petrom.

ÔÇ×Negocierile sunt pe ultima sut─â de metri. Decizia final─â va veni de la VienaÔÇť, au declarat surse din domeniu, potrivit energyonline.ro.

├Än urm─â cu dou─â s─âpt─âm├óni, ┼čeful activit─â┼úilor de rafinare ┼či marketing din companie, Manfred Leitner, spune c─â ┼či Rom├ónia intr─â ├«n grupul ┼ú─ârilor de unde OMV va vinde benzin─ârii. Anul trecut, pe pia┼úa local─â au circulat informa┼úii potrivit c─ârora Petrom ar negocia v├ónzarea a 139 de benzin─ârii c─âtre NIS, informa┼úii negate vehement de c─âtre reprezentan┼úii companiei rom├óne┼čti.

Dup─â achizi┼úia celor 60 de benzin─ârii Petrom, re┼úeaua NIS ├«n Rom├ónia ar ajunge la 63 de sta┼úii ┼či ar intra ├«n liga marilor benzinari, dar dup─â Petrom (550 de benzin─ârii ├«n prezent), Rompetrol (450), Lukoil (300) ┼či MOL (133). NIS ar dep─â┼či ├«ns─â, pe pia┼úa local─â, re┼úeaua de benzin─ârii Agip, cu 37 de unit─â┼úi.┬á

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, cu afaceri de aproape patru miliarde de euro în 2011, ar păstra în continuare cea mai mare reţea de benzinării din ţară.

grafic retea benzinarii din Romania

Cu ochii pe resursele din Marea Neagr─â

Interesul ru┼čilor de la Gaz┬şprom pentru pia┼úa rom├óneasc─â, ├«n special pentru activit─â┼úile OMV pe plan local, a fost dezb─âtut de multe ori ├«n presa local─â, dar ┼či interna┼úional─â. La ├«nceputul lunii octombrie, ÔÇ×Vocea RusieiÔÇť scria: ÔÇ×Z─âc─âmintele de petrol din Rom├ónia nu mai apar┼úin statului rom├ón, ci statului austriac, prin intermediul OMV. Dac─â presupunem c─â Federa┼úia Rus─â ar deveni la un moment dat interesat─â de ┬źrezolvarea problemei┬╗ z─âc─âmintelor energetice din Marea Neagr─â, atunci solu┼úia cea mai simpl─â ┼či eficient─â ar fi ca Gazprom sau Rosneft s─â cumpere compania OMV, ceea ce nu este exclus s─â se ├«nt├ómple la un moment dat. ├Än orice caz, b─ât─âliile din jurul acestor resurse energetice nu ├«l implic─â ├«n vreun fel pe pre┼čedintele Rom├óniei, deoarece Rom├ónia nu mai de┼úine controlul asupra propriilor resurse naturale. ├Än condi┼úiile actuale, soarta z─âc─âmintelor din Marea Neagr─â se tran┼čeaz─â la Viena, ┼či nu la Bucure┼čtiÔÇť.

OMV Petrom ┼či ExxonMobil Exploration and Production Rom├ónia au anun┼úat ├«n februarie o descoperire semnificativ─â de gaze la exploat─ârile din Marea Neagr─â. Estim─ârile preliminare plaseaz─â z─âc─âm├óntul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaz─â cu de trei-┼čase ori consumul anual al Rom├óniei. Grupul austriac are ├«n concesiune ├«n Marea Neagr─â blocul Neptun ┼či alte dou─â perimetre ├«n apele Ucrainei ┼či Bulgariei. Extrac┼úia de gaze ├«n Marea Neagr─â este preconizat─â pentru sf├ór┼čitul deceniului. OMV va continua anul viitor for─ârile ├«n perimetrele de petrol ┼či gaze din Marea Neagr─â, ├«n ├«ncercarea de a g─âsi noi z─âc─âminte de hidrocarburi.

├Än urm─â cu un an, o delega┼úie a NIS, condus─â de Kirill Kravchenko, directorul general pentru Serbia, s-a ├«nt├ólnit la Palatul Victoria cu fostul premier Emil Boc ┼či ┼či-a ar─âtat inten┼úia de a investi ├«n Rom├ónia.

ÔÇ×Reprezentan┼úii companiei i-au prezentat premierului inten┼úiile de dezvoltare ├«n Rom├ónia, ar─ât├ónd c─â planurile includ investi┼úii ├«n domeniul petrolier de c├óteva sute de milioane de euro p├ón─â ├«n 2015 ┼či crearea de aproximativ 500 de locuri de munc─âÔÇť, se ar─âta ├«n comunicatul emis de Guvern dup─â vizita NIS.

NIS atrage personal de la concurenţă

├Än ultimele luni, mai mul┼úi angaja┼úi ai diviziei de business development din Petrom au p─âr─âsit compania pentru a se al─âtura reprezentan┼úei din Rom├ónia a NIS, primind un salariu de dou─â ori mai mare, potrivit surselor citate de energyonline.ro. Divizia s├órb─â a Gazprom urm─âre┼čte s─â implementeze acela┼či sistem de gestionare ca ┼či la sta┼úiile Petrom.

Unul dintre oamenii recruta┼úi de NIS Rom├ónia este Adrian B─âlan-Doltu, cu o experien┼ú─â de peste 15 ani ├«n domeniu, numit ├«n luna mai a acestui an director al diviziei de business development. El a ocupat anterior func┼úii de conducere la Rompetrol Downstream (iunie 2007 ÔÇô iulie 2011) ┼či la Petrom (martie 2005 ÔÇô mai 2007).

O alt─â mutare, la un nivel mult mai ├«nalt, o reprezint─â numirea lui Wolfgang Ruttenstorfer, fostul CEO al OMV, ca membru independent ├«n Consiliul de Administra┼úie al companiei s├órbe NIS. Ruttenstorfer a lucrat 31 de ani la OMV. El a condus grupul austriac ├«ntre 2002 ┼či 2011 ┼či, indirect, ┼či Petrom. Au fost voci care au catalogat aceast─â mutare ca o strategie a ru┼čilor de a putea prelua mai u┼čor active OMV. Potrivit oficialilor NIS, includerea lui Ruttenstorfer ├«n componen┼úa Consiliului de Administra┼úie este destinat─â ÔÇ×cre┼čterii transparen┼úei ├«n activitatea administrativ─â ┼či ├«mbun─ât─â┼úirii eficien┼úei sistemului de guvernan┼ú─â┬ácorporativ─âÔÇť. ┬á

Ru┼čii pun primul steag ├«n Marea Neagr─â

Ru┼čii de la Gazprom ajung ┼či la Marea Neagr─â. Gazprom Neft este ├«n negocieri avansate cu Unicom Holding, firm─â controlat─â de Constantin Iavorski, fost ofi┼úer KGB ┼či fost ministru al Energiei din Republica Moldova, pentru preluarea activit─â┼úilor de bunkeraj (alimentarea cu combustibil a navelor) din Portul Constan┼úa.

ÔÇ×Negocierile sunt ├«n curs de desf─â┼čurare, dar discu┼úiile se poart─â exclusiv pentru activitatea de bunkeraj din Marea Neagr─â, acolo unde avem ├«nchiriate depozite la Oil Terminal ┼či avem dou─â vase. Restul opera┼úiunilor de pe pia┼úa intern─â r─âm├ón ├«n picioareÔÇť, a declarat o surs─â apropiat─â tranzac┼úiei, potrivit ÔÇ×Ziarului FinanciarÔÇť.

Compania Unicom Holding, cu o cifr─â de afaceri de aproape 180 de milioane de euro ├«n 2011, ├«┼či va p─âstra activit─â┼úile de bunkeraj din Gala┼úi ┼či Drobeta-Turnu Severin. Practic, prin tranzac┼úia cu Unicom Holding, Gazprom intr─â ├«n cel mai mare port din Rom├ónia. ÔÇ×Tranzac┼úia ar trebui s─â se finalizeze p├ón─â la sf├ór┼čitul anului. Valoarea ei este de c├óteva milioane de dolari, sub 10 oricumÔÇť, a mai precizat sursa citat─â.

┼×i divizia din Serbia a ru┼čilor, NIS, vrea opera┼úiuni la Marea Neagr─â, dup─â ce a intrat recent ├«n domeniul activit─â┼úilor de bunkeraj. ÔÇ×Scopul NIS este acela de a deveni liderul pie┼úei locale a serviciilor de bunkeraj ├«n anii urm─âtori. Pentru a atinge acest obiectiv, compania va deschide anul acesta dou─â sta┼úii de bunkeraj la Smederevo (Serbia) ┼či la grani┼úa cu Croa┼úia. Mai departe, compania pl─ânuie┼čte s─â deschid─â sta┼úii speciale pentru alimentarea vaselor ┼či iahturilor, dar ┼či s─â achizi┼úioneze nave pentru alimentarea vapoarelor mari de pasageri. De asemenea, este a┼čteptat─â prezen┼úa comun─â al─âturi de Gazprom Neft Marine Bunker, o fiic─â a Gazprom Neft, pe pia┼úa din Rom├óniaÔÇť, se arat─â pe site-ul NIS.

Parteneriat cu Ioan Niculae

Un alt domeniu atacat de Gazprom pe pia┼úa rom├óneasc─â este pia┼úa agricol─â, dup─â ce omul de afaceri Ioan Niculae i-a deschis u┼ča. Niculae, care prin cele ┼čase combinate chimice pe care le de┼úine este cel mai mare consumator de gaze al Rom├óniei, a ├«nfiin┼úat o firm─â mixt─â cu Gazprom Elve┼úia. El prime┼čte gazele, le proceseaz─â transform├óndu-le ├«n ├«ngr─â┼č─âminte, iar beneficiul v├ónz─ârilor ├«l ├«mparte cu Gazprom.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite