Inflația din SUA este încă la un nivel prea ridicat pentru ca Fed să reducă dobânzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia în SUA a fost una peste aşteptări în luna martie, ceea ce ar putea înlătura complet perspectiva unei prime reduceri de dobândă din partea Rezervei Federale (Fed) la reuniunea din luna iunie.

foto cufăr cu bancnote dolaru
Foto: Pexels

Conform datelor publicate miercuri de Departamentul american al Muncii, indicele preţurilor de consum a continuat să crească în luna martie, până la 3,5% în ritm anual, de la 3,2% în luna februarie. Datele oficiale i-au dezamăgit încă odată pe analişti care mizau pe o creştere mai modestă.

De la o lună la alta, preţurile de consum au înregistrat un avans de 0,4% în martie, la fel ca şi în luna februarie, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o uşoară decelerare, până la 0,3%.

În ceea ce priveşte inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie şi alimente, aceasta a rămas nemodificată la 3,8% în ritm anual, şi la 0,4% comparativ cu luna februarie. Rezerva Federală americană urmăreşte mai ales inflaţia de bază.

"Putem spune adio posibilităţii unei reduceri de dobândă în luna iunie. Absenţa progreselor spre ţinta de 2% este în prezent o tendinţă", a estimat Greg McBride, analist financiar la Bankrate.

Datele privind inflaţia în luna martie oferă noi dovezi că progresele în ceea ce priveşte îmblânzirea inflaţiei stagnează, în pofida faptului că Rezerva Federală americană menţine costul creditului la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. În contextul în care o piaţă a muncii solidă susţine în continuare cererea gospodăriilor, oficialii Fed au fost foarte clari că doresc să vadă noi dovezi că presiunile pe partea de preţuri se reduc înainte de a reduce costurile cu împrumuturile. 

Cele mai recente date din SUA arată că, în general, inflația se mișcă în continuare în direcția corectă, dar unele dintre componentele sale mai dificile - cum ar fi chiriile - se dovedesc a fi obstacole dificile. Adevărul este că acest ultim raport a arătat că inflația - deși în scădere - a fost mai mare decât se așteptau investitorii. De asemenea, alte vești bune din economie arată că lupta pentru a o menține în echilibru este reală.

45% dintre investitorii americani consideră că inflația încetinește, dar nu suficient, iar 41% cred că revine la un ritm mai acceptabil. Doar 12% consideră că aceasta crește încă prea repede, potrivit unui sondaj realizat de AAII - Asociația Americană a Investitorilor Individuali. De asemenea, sentimentul investitorilor evoluează, deoarece săptămâna trecută 42% dintre investitori erau optimiști în legătură cu posibila creștere a burselor, în scădere cu 7% față de cei 49% din prima săptămână a lunii februarie. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite