Un metru pătrat la Belu, mai scump ca în Primăverii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O realitate a pieţei imobiliare: un mp pe aleea scriitorilor din cimitirul de VIP-uri din Capitală costă 4.000 de euro Imaginea cartierului Primăverii de pol al celor mai scumpe terenuri

O realitate a pieţei imobiliare: un mp pe aleea scriitorilor din cimitirul de VIP-uri din Capitală costă 4.000 de euro

Imaginea cartierului Primăverii de pol al celor mai scumpe terenuri din Capitală nu mai reflectă fidel realitatea din piaţă. Neaşteptat poate, metrul pătrat cel mai scump din Bucureşti îl găsim la cimitirul Belu şi este evaluat de vânzători la exorbitanta sumă de 4.000 de euro. Pentru comparaţie, cel mai mare preţ din Primăverii ajunge la 3.800 de euro.

"Vând loc de veci, suprafaţă de 5 mp, Belu-Ortodox, zona scriitorilor, preţ 20.000 de euro". Este doar unul dintre anunţurile de acest tip postate la clasica rubrică de imobiliare a site-urilor de profil de pe internet. Poate fi vorba despre snobism, fascinaţie faţă de civilizaţia mastabalelor şi piramidelor sau orice altă motivaţie. Însă aceasta este dimensiunea aberantă a preţurilor plătite pentru un loc de veci într-o companie cât mai selectă.

Locul de veci, investiţie de lux

Analistul imobiliar Artur Silvestri oferă o explicaţie pentru sumele fabuloase solicitate pentru un astfel de teren. "La fel cum pe piaţa imobiliară identificăm "zone-sanctuar" ale marilor oraşe, şi Primăverii este un astfel de exemplu, similar regăsim locaţii de top şi pe segmentul imobiliarului funerar. Cimitirul Belu este reprezentativ în acest sens şi în ambele cazuri vorbim de o zonă în care numărul de terenuri existente pe piaţă este foarte mic", afirmă Artur Silvestri. Cu alte cuvinte, şi în acest caz se aplică vechea lege a cererii şi ofertei.

Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist, consideră că tranzacţionarea locurilor de veci este un business separat de cel imobiliar. "Belu este un cimitir al elitelor, iar un calcul care să se raporteze strict la preţul metrului pătrat este incomplet. O paralelă cu piaţa imobiliară poate fi însă făcută doar pe segmentul zonelor de lux. Vă pot spune că în Primăverii preţurile maxime pe metrul pătrat de teren se situează undeva în jurul valorii de 3.800 de euro", spune Liviu Ureche.

Accesoriile funerare ajung la preţul unei garsoniere

Andrei Crăcea, patronul firmei RCG Servicii, compania care deţine cimitirul particular Sfinţii Mihail şi Gavril, spune că, "similar unei afaceri imobiliare, noi închiriem locurile de veci, iar cimitirele de stat concesionează terenul. Preţul chiriilor diferă în funcţie de poziţionare, dotări şi finisaje. Însă aceeaşi suprafaţă de teren costă substanţial mai mult la Belu. Acest cimitir este perceput şi cotat drept unul de top şi poate fi asimilat unei locaţii de lux de pe piaţa imobiliară clasică".

În fapt, terenurile care vizează veşnicia sunt concesionate, respectiv închiriate, pentru cel mult 100 de ani. "Imobiliarul funerar reprezintă o piaţă paralelă celei imobiliare clasice, se referă mai mult la concesiuni", explică Artur Silvestri.

De ce se plătesc sume atât de mari pentru ceea ce reprezintă de fapt preluarea unei concesiuni şi de ce, apoi, se ridică adevărate edificii?

"Există o atracţie a românilor către construcţiile funerare. Aproape toţi cei care iau un loc de veci realizează o cât de mică modificare, uneori doar o mică bordură. Iată un exemplu. Este mai rentabil să iei trei locuri de veci unul lângă altul decât să faci o construcţie pe un singur loc. Totuşi, este preferată a doua variantă - acesta fiind trendul ultimilor ani", răspunde Andrei Crăcea. O construcţie normală, standardizată, costă undeva între 10 şi 70 milioane de lei vechi (300-2.000 de euro). Există însă şi construcţii care pot merge până la câteva zeci de mii de euro, acolo unde se folosesc metale rare, sculpturi sau picturi interioare.

Explozia sectorului rezidenţial şi creşterea galopantă a preţului terenului în Bucureşti fac însă practic imposibilă repetarea modelului urmat de Andrei Crăcea.

"Noi am cumpărat cimitirul undeva în cursul anului 2001. Ei bine, de atunci valoarea terenului pe care se află acesta s-a apreciat de aproximativ 20 de ori. În zona aceasta a Militarilor, unde se află localizat cimitirul Sfinţii Mihail şi Gavril şi unde noi avem 37.000 de metri pătraţi de teren, preţul este undeva în jurul a 60 de euro", spune el. Şi, deşi este clar că un ansamblu de locuinţe ar fi o investiţie cu un randament mai bun, omul de afaceri afirmă că nu intenţionează să schimbe destinaţia acestui loc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite