Sfaturi pentru achiziţii imobiliare în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Turcia nu există un preţ mediu pe metru pătrat al unei proprietăţi
În Turcia nu există un preţ mediu pe metru pătrat al unei proprietăţi

Statutul legal, taxele suplimentare sau zona ferită de atacuri armate sunt criterii care trebuie luate în considerare de către cei care doresc să-şi cumpere o casă în afara graniţelor ţării. Turcia, Spania şi Egipt sunt printre ţările preferate de către românii care doresc să achiziţioneze o locuinţă în afara ţării.

În Turcia, deşi casele sunt printre cele mai ieftine din Europa, nu există un cost mediu, pe metru pătrat al locuinţelor, iar multe dintre ele nu respectă legea sau sunt ipotecate.

„Cumpărarea unei proprietăţi poate fi foarte riscantă în această ţară, pentru că aici orice localnic are o casă de vânzare sau cunoaşte pe cineva care vinde şi căruia îi garantează bonitatea, dar, de obicei, aceştia nu sunt adevăraţii proprietari sau încearcă să scape de clădiri ipotecate de două-trei ori", explică Maxine James, managing director al companiei imobiliare Property Turkey.

Turcia, Estul Sălbatic al caselor de vacanţă

De aceeaşi părere este Jan Hennemann, manager al Departamentului Internaţional al TGD Turkey, companie de sevicii imobiliare. El sfătuieşte pe orice potenţial client să apeleze la un avocat care să verifice locuinţa aflată în discuţie înainte de a semna un contract. Acesta va consulta cartea imobilului pentru a afla dacă proprietatea are toate autorizaţiile sau dacă se află în vreun litigiu bancar, precum şi cine este proprietarul real.

Multe construcţii nu au autorizaţie decât pentru o parte din clădire. În plus, potenţialul cumpărător trebuie să fie foarte atent la preţul cerut de proprietar. Astfel, o evaluare făcută de companii specializate este absolut necesară. O astfel de operaţiune costă 500 de euro. La achiziţionarea locuinţei, taxele se stabilesc în funcţie de valoarea imobilului.

Nu este indicat să se declare oficial o valoare mai mică a tranzacţiei, pentru că autorităţile din această ţară extind constant reţeaua de drumuri şi utilităţi, iar, în cazul în care o clădire trebuie dărâmată, despăgubirea plătită proprietarului este egală cu suma declarată la încheierea tranzacţiei.

Cei interesaţi de cumpărarea unei case în Ungaria trebuie să fie, deasemenea, atenţi la câteva detalii. Foarte multe clădiri sunt ipotecate, iar cumpărătorul trebuie să plătească avans pentru a elibera ipoteca vânzătorului, lucru obişnuit în această ţară. O altă parte negativă este că unele dintre construcţiile mai vechi nu sunt făcute din cărămidă, ci din chirpici.

Avocatul este obligatoriu

Tot în funcţie de valoarea imobilului se plătesc taxele de vânzare-cumpărare şi în Spania. „Costurile suplimentare sunt 7% TVA, 1,5% taxa notarială şi 1,5% impozit către statul spaniol", explică Tunde Serban, managing partner în cadrul European Strategic Property Investment, companie de consultanţă şi intermedieri imobiliare.

Contractul de vânzare - cumpărare se semnează în faţa notarului şi este obligatoriu să fie prezenţi un reprezentant din partea promotorului proprietăţii, un martor care, eventual, are şi rol de translator oficial, care poate fi şi un avocat al clientului, iar în cazul în care a fost solicitat şi un credit de la o bancă spaniolă, un reprezentant al instuţiei financiare.

Rezidenţa,necesară în Egipt

Pentru a cumpăra o casă în Ţara Faraonilor nici măcar nu este nevoie să fiţi de faţă la semnarea contractului, lucru pentru care puteţi delega un avocat. Trebuie însă să fiţi rezident în această ţară pentru a putea achiziţiona o proprietate. „Rezidenţa este obligatorie, dar se poate face pe o perioadă determinată, de exemplu pentru şase luni şi costă 20 de dolari", explică Razvan Hudrea, administrator al agenţiei Best Invest Imobiliare.

Oricine poate cumpăra proprietati în Egipt, dar o songură persoană nu poate deţine mai mult de două imobile pe numele său. Cel mai important este însă, conform sfaturilor de pe site-ul ministerului Afacerilor Externe, să verificaţi foarte bine zona în care intenţionaţi să vă cumpăraţi o proprietate. Este indicat să alegeţi un complex rezidenţial păzit pentru eliminarea riscului de atentate teroriste în zonele turistice, evenimente obişnuite până acum
trei ani.

Trend imobiliar

Dacă în Bucureşti preţurile sunt similare în cadrul aceluiaşi cartier, în Turcia, mai ales în Istanbul, nu se poate vorbi nici măcar despre un preţ mediu. Între două clădiri situate pe aceeaşi stradă, lipite una de cealaltă şi asemănătoare ca aspect pot exista diferenţe de preţ de zeci de mii de euro. În Istanbul nu sunt cartiere scumpe sau ieftine, iar cea mai valoroasă vilă nu depăşeşte un milion de euro.

În Egipt, preţul minim al unui apartament situat într-un oraş mediu este de 10.000 de euro. În complexurile turistice preţurile locuinţelor sunt duble şi sunt cuprinse între 26.000 şi 100.000 de euro, în funcţie de tipul proprietăţii.

În Spania, casele au preţuri care ajung şi până la zeci de milioane de euro dacă sunt situate în zone turistice de lux, înconjurate de parcuri şi situate la câţiva metri de plaje.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite