Idei de case ieftine: locuinţele scoase la licitaţie, apartamentele confort II şi cele nerenovate au cele mai mici preţuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru cei interesaţi există mai multe idei de case ieftine care s-ar putea concretiza. FOTO Arhivă
Pentru cei interesaţi există mai multe idei de case ieftine care s-ar putea concretiza. FOTO Arhivă

Case ieftine. Vânătorii de chilipiruri imobiliare au la îndemână trei sectoare ale pieţei în care cu siguranţă vor găsi case ieftine. Trebuie doar să se informeze cu mai multă insistenţă şi să fie atenţi la detaliile ofertelor.

Printre cele mai ieftine case se numără cele scoase la licitaţii în executările silite, de regulă de către bănci sau instituţii, dar şi cele încă nemodernizate.

Locuinţele scoase la licitaţie sunt mai ieftine decât cele de pe piaţă pentru că executorii urmăresc doar recuperarea pagubei, nu realizarea de profituri.

Iar casele nerenovate sunt mai ieftine pentru că, de regulă, proprietarii sunt grăbiţi să le vândă.

În acelaşi timp, locuinţele renovate au preţuri mai mari decât media pieţei, tocmai pentru că au fost modernizate în vederea vânzării.

Case ieftine: atenţie la licitaţii!

Primul sector de piaţă pe care se pot găsi case ieftine nu este vizibil în anunţurile imobiliare clasice (de pe site-urile sau în publicaţiile de specialitate), ci în anunţurile de mare publicitate unde se afişează licitaţiile.

Fie că e vorba de executarea silită a unor locuinţe prin licitare organizată de bănci, fie că sunt anunţuri ale Ministerului Finanţelor sau ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aceste anunţuri afişează preţuri şi cu 30% mai mici pentru locuinţe faţă de celelalte forme de vânzare.

Dacă doriţi case ieftine, trebuie să mai urmăriţi şi anunţurile companiilor de insolvenţă, care scot la licitaţie bunuri imobiliare (inclusiv locuinţe) aparţinând firmelor aflate în incapacitate de plată.

Foarte multe întreprinderi, mai ales din cele înfiinţate înainte de 1989, au în patrimoniu şi locuinţe cu una-trei camere, şi acestea sunt scoase la licitaţie de către lichidatori. Şi în aceste cazuri, puteţi obţine preţuri cu cel puţin 25% sub media pieţei.

Aşadar, lăsaţi puţin la o parte anunţurile clasice imobiliare şi fiţi mai atenţi la cele cu licitaţii, care pot apărea la rubrica Mica Publicitate din ziare sau pe spaţii mai extinse, ca mare reclamă ANAF sau a unor instituţii bancare.

Case ieftine: modernizarea umflă preţurile

Tot la categoria case ieftine pot fi incluse şi locuinţele vechi pe care, din divesre motive, ofertanţii le scot la vânzare, de regulă la vânzare urgentă.

Dacă locuinţa mai are încă ciment şi linoleum în loc de parchet, dacă mai are robinete cu filet în loc de robinete cu bilă, dacă blocul nu are centrală proprie, gresie, faianţă etc. - acelea sunt cu siguranţă case ieftine. Mai ieftine cu până la 20% faţă de media pieţei.

În acelaşi timp, atenţie la locuinţele noi, proaspăt renovate, pentru că acestea sunt, de obicei, cu 20-40% mai scumpe decât media pieţei la aceeaşi suprafaţă utilă.

În prezent, media pieţei imobiliare oscilează în jurul valorii de 750 de euo/mp, iar casele ieftine pot fi găsite şi la 400-500 de euro/mp. Trebuie doar să urmăriţi cu mai multă atenţie informaţiile din presa economică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite