Ce trebuie să ştie proprietarii despre asigurarea obligatorie de locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
asigurare

Orice proprietar de locuinţă care încheie o poliţă obligatorie a locuinţelor (PAD) ar trebui să ştie o serie de informaţii, precum: ce să facă la încheierea poliţei, ce să facă în cazul producerii unui eveniment asigurat, al unei inundaţii, al unui cutremur.

Multe dintre acestea sunt detalii tehnice, pe care asiguraţii pot ajunge să le afle numai în eventualitatea în care se confruntă cu o daună. Cu toate acestea, cunoaşterea lor poate uşura procesul de întocmire a dosarului de daună şi, implicit, scurtarea timpului de acordare a despăgubirii.

Ce să faceţi la încheierea poliţei          

Poliţa PAD se încheie exclusiv pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă. Dacă un apartament este folosit şi ca punct de lucru pentru o firmă, acest lucru ar putea reprezenta excludere la plata despăgubirii.

Clădirile care nu sunt legate structural de locuinţă nu sunt asigurate prin poliţa PAD (bucătării de vară, foişoare, etc.) Magazia şi garajul nu sunt asigurate prin poliţa PAD, chiar dacă acestea pot fi legate structural de locuinţă. În cazul în care în curte sunt două imobile cu destinaţie de locuinţă (ex. casa bătrânească şi o casă nouă) trebuie încheiate poliţe PAD pentru fiecare dintre ele, separat;

Centrala termică, boilerul şi hidroforul sunt acoperite prin asigurare dacă se află într-o încăpere care este legată structural de imobilul asigurat (dacă hidroforul este amplasat în curte, lângă puţ, atunci acesta nu poate fi despăgubit).

În cazul producerii unui eveniment asigurat

Asiguratul are obligaţia să anunţe primăria în scris că la locuinţa sa a avut loc o alunecare de teren sau o inundaţie, solicitând totodată ca o comisie din partea primăriei să vină şi să constate daunele, eliberându-i o copie după procesul verbal întocmit. Acel document va trebui depus la dosarul de daună.

Asiguratul are obligaţia să anunţe asigurătorul la care a încheiat poliţa PAD cu privire la dauna produsă, în termen de 60 de zile de la momentul producerii evenimentului asigurat,

Despăgubirile pot fi încasate de asigurat fie direct în contul pe care îl are deschis la bancă, fie cash, prin ridicarea de la oricare dintre casieriile CEC Bank în baza actului de identitate,

Pentru finalizarea dosarului de daună şi acordarea despăgubirii, asiguratul trebuie să depună copia actelor de proprietate a imobilului asigurat (contract de vânzare-cumpărare, autorizaţia de construire şi procesul verbal la recepţia lucrărilor, certificatul de moştenitor, etc.)

În cazul în care imobilul are mai mulţi coproprietari, despăgubirea se va împărţi conform cotelor deţinute de către aceştia, fiind necesară completarea formularelor de despăgubire de fiecare coproprietar în parte;

Documentele necesare dosarului de daună pot fi depuse de asigurat direct la sediul asigurătorului unde a încheiat poliţa sau prin e-mail, fie la asigurătorul care i-a încheiat poliţa, fie la adresa office@paidromania.ro, precizând în subiect numărul poliţei de asigurare PAD şi numele asiguratului, aşa cum apare în poliţă.

În cazul în care poliţa PAD este cesionată în favoarea băncii (în cazul unui credit cu garanţie imobiliară), poate fi necesar acordul instituţiei bancare pentru  obţinerea despăgubirii.

În cazul unei inundaţii

Dacă un echipaj ISU a intervenit la locuinţa asigurată pentru evacuarea apei, procesul verbal de intervenţie întocmit de pompieri este suficient şi nu mai trebuie anunţată primăria.

Poliţa PAD nu despăgubeşte evenimentul de furtună. În cazul în care în urma fenomenelor atmosferice este avariat acoperişul locuinţei şi plouă în casă, daunele provocate de apă nu se despăgubesc prin poliţa PAD.

În cazul unui cutremur

Asiguratul trebuie să solicite în scris, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, o adresă în care să fie precizată intensitatea macroseismică resimţită în localitatea în care este amplasat imobilul asigurat ce a fost avariat în urma seismului respectiv. Această adresă trebuie depusă la dosarul de daună.

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite