Cât ajung banii pentru Prima Casă în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
programul a doua casa foto shutterstock

Fondurile pentru programul Prima Casă s-au epuizat rapid, anul trecut, iar Guvernul a fost nevoit să suplimenteze plafonul, pe fondul cererii ridicate a românilor. Anul acesta, situaţia s-ar putea repeta.

Anul trecut, Executivul a elaborat un plan de funcţionare a programului pe următorii cinci ani, adică până în 2021. Potrivit strategiei propuse de Ministerul Finanţelor la finele lui 2016, programul Prima Casă va beneficia anul acesta de un plafon de garantare de 2,5 miliarde de lei. La această sumă se adaugă şi fondurile rămase nefolosite anul trecut, adică aproximativ 175,5 milioane de lei.

Asta înseamnă că românii interesaţi de accesarea unui credit co-garantat de către stat ar avea la dispoziţie un total de 2,67 miliarde de lei. Ţinând cont de evoluţia consemnată anul trecut, această sumă ar satisface peste 27.000 de solicitări, arată calculele Imobiliare.ro.

Cerere peste aşteptări                               

Spre comparaţie, doar în primele nouă luni ale anului trecut au fost acordate garanţii de circa 2,6 miliarde de lei, pentru credite în valoare totală de 5,2 miliarde de lei. Este necesar de precizat însă că, în 2016, cererea pentru programul guvernamental a fost stimulată – oarecum artificial, ar spune unii – de discuţiile şi schimbările provocate de adoptarea legii dării în plată. Dat fiind că, odată cu reglarea avansurilor minime solicitate de către bănci pentru ipotecarele standard, lucrurile au revenit acum la normal, ar fi de aşteptat ca solicitările pentru Prima Casă să se mai tempereze, iar suma propusă de către autorităţi să fie suficientă pentru nevoile pieţei.

Jucătorii din piaţă sunt însă de părere că cererea pentru programul guvernamental se menţine la cote ridicate şi în 2017, astfel că în funcţionarea acestuia pot apărea noi sincope. „Pe baza datelor din piaţă, estimăm că fondurile disponibile pentru finanţări prin intermediul programului Prima Casă vor fi epuizate cu mult înainte de sfârşitul anului”, se arată într-un raport de piaţă realizat recent de Coldwell Banker România. Potrivit reprezentanţilor companiei de consultanţă, deciziile pe care le vor lua autorităţile în această privinţă vor afecta rezidenţialul autohton.

Ajutor pe piaţa nouă, dar şi pe cea veche                                                                                        

După aproape opt ani de funcţionare, programul Prima Casă continuă să fie o „rotiţă” importantă în mecanismului rezidenţialului autohton. În Bucureşti, spre exemplu, acest gen de finanţări ajung să reprezinte aproape 75% din achiziţiile de locuinţe noi din categoria „mass-market”, potrivit datelor Coldwell Banker. De precizat este că aici se încadrează aproape 60% dintre cele aproximativ 12.000 de unităţi locative anunţate spre livrare anul acesta în zona Capitalei (adică peste 7.200 de unităţi). Acest gen de locuinţe sunt amplasate, de regulă, în zone mărginaşe ale oraşului sau în interiorul marilor cartiere şi au preţuri de 700-950 de euro pe metru pătrat util. Proiectele din care fac parte beneficiază în general de acces la reţeaua publică de transport în comun, au finisaje de calitate medie şi suprafeţe similare cu cele ale locuinţelor vechi.

Şi segmentul apartamentelor vechi beneficiază de condiţiile accesibile de finanţare ale programului guvernamental. Potrivit raportului citat, acestea continuă să fie o opţiune viabilă pentru cumpărători, dat fiind stocul relativ redus de locuinţe noi care să corespundă cerinţelor acestora. Poate că cel mai important avantaj al blocurilor ridicate înainte de Revoluţie este localizarea favorabilă – în consonanţă, desigur, cu preţul mai mic de vânzare comparativ cu proiectele noi din aceleaşi zone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite