Apartamentele vechi se vor ieftini şi mai mult în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile au scăzut cu 2% în primele două săptămâni ale acestui an, faţă de luna decembrie 2009. Primele săptămâni ale noului an au coincis cu o contracţie a valorilor apartamentelor vechi. Tranzacţii s-au făcut doar pe alocuri, în urma unor negocieri la sânge.

Din informatiile pe care le monitorizează portalul imobiliare.ro, pe baza indicelui propriu, reiese că 2010 se anunţă un an al ieftinirilor pentru toate categoriile rezidenţiale, cel puţin în prima jumătate a acestei perioade.

„O observaţie foarte interesantă în acest sens este aceea că anul a început pe o pantă descendentă. Astfel, în prima săptămână a anului preţurile au scăzut cu 2% la nivel naţional", declară Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro.

Preţurile apartamentelor vor depinde în acest an de o serie de factori care vor favoriza ieftinirea apartamentelor, potrivit declaraţiilor lui Crainic. În primul rând piaţa imobiliară este influenţată de accesul limitat la lichidităţi, din cauza politicilor de creditare.

Factorul psihologic alimentat de contextul social cu elemente gen şomaj, reduceri salariale, dar şi de cel economic prin scăderea puterii de cumpărare, falimente sau relocări ale activităţilor economice, va contribui la menţinerea actualului blocaj.

„La fel ca în 2009, când lansarea programului Prima Casă a oprit scăderile preţurilor, măsurile guvernamentale vor avea o influenţă directă asupra acestor valori. Dacă programul guvernamental va fi orientat într-adevăr spre locuinţele noi sau ANL-uri, apartamentele vechi vor avea de suferit şi mai mult", precizează Crainic.

Piteştiul, fruntea tranzacţiilor

Vânzările de apartamente vechi au fost puternic influenţate de implicarea statului. Oraşele în care programul guvernamental a avut priză la cumpărători sunt primele în ceea ce priveşte cuantumul tranzacţiilor, dar şi fluctuaţiile de preţuri. În Piteşti s-a vândut cel mai mult în ultima lună, în special pe segmentul apartamentelor vechi. Locuinţele de două camere din zona semicentrală au fost oferite la preţuri de 40.000 de euro - 45.000 de euro, în funcţie de zonă.

Apartamentele de trei camere fără îmbunătăţiri costă 55.000 de euro, iar cele cu toate îmbunătăţirile maximum 60.000 de euro. Anul trecut aceleaşi imobile costau 90.000 de euro.

„S-au realizat vânzări în ultima periodă doar că s-a negociat foarte mult. Cea mai mare parte a tranzacţiilor au la bază programul Prima Casă, respectiv 90% din vânzări", spune Daniel Mitroi, de la Imperial Grup House.

Potrivit datelor portalului imobiliare.ro, în ultima lună în Piteşti garsonierele s-au scumpit cu aproximativ 15%, iar apartamentele de două camere cu 5%. Mici variaţii de preţ în sus au mai fost în Constanţa şi Iaşi, mai ales la garsoniere.

Cerere zero în Brăila şi Braşov

În ultima lună preţurile au rămas la fel în oraşul de sub Tâmpa. „Practic nu s-a înregsitrat nici o tranzacţie", spune Gabriel Tiba, project manager în cadrul companiei General L.M.C. Braşov . Progarmul „Prima Casă" nu a avut un efect considerabil aici. Braşovenii sunt de părere că pot susţine cu greu ratele la un credit pentru o locuinţă. Preţurile s-au conservat şi în Brăila.

În zonele centrale, apartamentele cu două camere confort unu, decomandat sau semidecomandat, cu îmbunătăţiri medii au preţuri cuprinse între 30.000 şi 35.000 de euro. Cele similare din zone periferice au costuri situate în intervalul 25.000 - 30.000 de euro.

Doar în zonele ultracentrale  s-a mai ajuns la preţuri de peste 40.000 de euro. „Cererea oricum este la un nivel foarte redus acum în oraş", declară Daniel Bunea, director Ecuator Imobiliare Brăila. 

tabel
Tabel

Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale şi se referă la evoluţia din ultimele 12 luni. În tabel apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.A creştere u scădere  stagnare 2

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite