Ameninţaţi de bănci, orăşenii fug la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofertele imobiliare din localităţile periferice Capitalei sunt tot mai tentante pentru datornicii la bănci. Procentul orășenilor dispuşi să aleagă mediul rural creşte de la o lună la alta și mai mult de 2% dintre ei se gândesc la o astfel de schimbare, potrivit unor studii recente.

Executarea silită a unui imobil ipotecat în favoarea băncii nu garantează că fostul proprietar va mai rămâne cu o anumită sumă de bani cu ajutorul căreia ar putea să-şi achiziţioneze o altă proprietate mai ieftină. Însă, dacă proprietarul îşi vinde locuinţa înainte de a se ajunge la executare, se poate reloca într-o zonă mai ieftină din proximitatea oraşului în care locuieşte.

Diferenţa de preţ dintre o proprietate din Capitală, de exemplu, şi una dintr-un sat poziţionat la 25 de kilometri de Bucureşti poate fi şi de 100.000 de euro. Concret, cel ameninţat cu executarea de către bancă trebuie să găsească un client dispus să achite sub formă de avans valoarea creditului bancar, iar ulterior, cu diferenţa de bani să îşi poată cumpăra o casă mai ieftină.

De exemplu, o familie compusă din patru persoane, din Bucureşti, cu un credit ipotecar în valoare de 30.000 de euro, a ajuns în imposibilitatea de a mai achita rata lunară aferentă acestuia, în valoare de aproximativ 270 de euro.

Aflată în pragul executării silite, familia despre care vorbim a ales să caute un client dispus să ofere drept avans suma necesară achitării creditului plus o diferenţă de 40.000 de euro, bani cu care cei în cauză au putut să cumpere o casă şi un mic teren în apropierea Capitalei, în Voluntari, povesteşte Ionuţ Avram, agent imobiliar.

Vechea locuinţă a familiei bucureştene este reprezentată de un apartament cu trei camere, evaluat de bancă, în momentul contractării împrumutului, la valoarea de 120.000 de euro.

„Ştiu că, dacă vorbim în cifre, suma care ne-a fost plătită pentru apartament este aproape jumătate din cât valora el atunci când noi am luat acel credit, însă din două rele l-am ales pe cel mai mic. Decât să fi aşteptat ca banca să ne scoată apartamentul la licitaţie pe o sumă care să-i convină ei şi din care probabil nouă nu ne-ar fi rămas mai nimic, am ales relocarea şi un nou început", ne-a spus Andrei Timofte, fostul proprietar al apartamentului respectiv.

Cazuri tot mai multe

Situaţia prezentată mai sus nu este nici pe departe una singulară, iar relocarea începe să reprezinte pentru tot mai multe persoane cu datorii la bănci singura soluţie oarecum acceptabilă.

 „Am un credit de 25.000 de euro pe care l-am garantat cu locuinţa personală, un apartament cu două camere. Mă gândesc tot mai serios să-l vând, iar cu diferenţa şi un credit de nevoi personale, de maximum 10.000 de euro, să-mi construiesc o casă pe pământ într-o localitate din vecinătatea Bucureştiului", ne-a spus Silviu Neagoe, un alt bucureştean cu dificultăţi la plata ratelor lunare.

Motivaţia sa este simplă: decât să susţină în continuare o rată lunară la un credit de 25.000 de euro, ar prefera să aibă o rată aferentă unuia de 10.000 de euro, pe o perioadă mai scurtă de timp şi fără o garanţie reprezentată de o ipotecă de rang I.

Ce, unde şi cât costă

La nivelul localităţilor din imediata vecinătate a Bucureştiului, agenţii imobiliari raportează o uşoară creştere a cererii pentru casele pe pământ.

„În luna mai a acestui an, am primit zece cereri din partea unor rezidenţi ai Capitalei, proprietari de apartamente acolo, care doreau să identifice o proprietate în Voluntari", ne-a spus Marian Pricop, agent imobiliar care-şi desfăşoară activitatea în localitatea ilfoveană.

Mai mult de jumătate dintre aceste persoane au credite ipotecare la bănci şi întâmpină dificultăţi la susţinerea ratei lunare, a adăugat agentul. Cu puţin noroc, cei interesaţi pot identifica oportunităţi interesante în apropierea Capitalei.

În Voluntari, spre exemplu, o casă cu suprafaţa de 91 de metri pătraţi poate costa chiar şi mai puţin de 47.000 de euro. Spre comparaţie, o locuinţă cu suprafaţa similară în Bucureşti, la bloc, are un preţ de pornire de cel puţin 70.000 de euro.

Dacă ne referim strict la acest exemplu, atunci o familie care deţine un astfel de apartament în Capitală şi are o datorie către bancă de  aproximativ 30.000 de euro, atunci îl poate vinde, iar suma rămasă după stingerea datoriei este suficientă pentru ca familia în cauză să nu-şi facă nicio grijă în ceea ce priveşte locuinţa, este de părere Ionuţ Avram.

Oportunităţi există şi la Brăneşti, unde, pentru o locuinţă cu trei camere, cu baie renovată şi toate utilităţile, cumpărătorul va plăti 45.000 de euro, aproximativ echivalentul unei garsoniere confort I din Bucureşti.

Tot circa 45.000 de euro cer şi proprietarii unei case cu două camere din Chitila, dar precizează că ea necesită o renovare în valoare de maximum 8.000 de euro. Casa are o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, dar şi dependinţe şi un teren aferent de 250 de metri pătraţi.

"Decât să fi aşteptat ca banca să ne scoată apartamentul la licitaţie pe o sumă infimă, am ales relocarea."

Andrei Timofte
proprietar

"Mă gândesc să vând apartamentul, să achit creditul ipotecar, iar cu diferenţa şi un credit mic de nevoi personale să-mi construiesc o casă pe pământ."
Silviu Neagoe
proprietar

Motivele opţiunii

Elementele care stau la baza deciziei unora dintre bucureştenii cu datorii la bănci da a se muta în localităţi limitrofe, precum Voluntari, Chitila sau Brăneşti sunt reprezentate, pe lângă motivul financiar, adică rata la bancă, şi de faptul că proximitatea Capitalei oferă familiei posibilitatea de a-şi continua, în linii mari, stilul de viaţă, explică Ana Maria Dumitrache, psiholog.

Concret, dacă vorbim de o familie cu copii, de exemplu, aceştia vor putea frecventa aceleaşi şcoli, iar dacă vorbim de adolescenţi, ei vor putea să rămână în mediul social cu care s-au obişnuit, precizează expertul. Mai mult, adulţii vor putea lucra în continuare la aceleaşi locuri de muncă, dar vor scăpa de povara unui împrumut din ce în ce mai dificil de susţinut.

Singurul inconvenient va fi legat de deplasarea fiecăruia dintre membrii familiei către şcoală sau serviciu, mai spune psihologul, dar confortul familiei, într-o casă pe pământ ar putea creşte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite