Hidroelectrica a suspendat clauza de forţă majoră din contractele de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.              FOTO: Adevărul
Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.              FOTO: Adevărul

Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate, anunţă că a renunţat de la 1 Decembrie la aplicarea clauzei de forţă majoră, activată în august 2012 pentru contractele de energie electrică.

Remus Borza, reprezentantul EuroInsol (administratorul judiciar al Hidorelectrica), a anunţat în 27 noiembrie că Hidroelectrica va suspenda clauza de forţă majoră activată în contractele de electricitate începând cu data de 7 august 2012, hotărâre luată din cauza condiţiilor hidrologice nefavorabile care au determinat scăderea producţiei.

De la 1 decembrie vom suspenda clauza de forţă majoră, iar cumpărătorii vor primi cantitatea întreagă de energie electrică contractată. Producţia se va situa la 60% din capacitatea totală a companiei, adică 800 de GW în perioada decembrie 2012 - ianuarie, februarie 2013, faţă de 1.500 GW. Producţia estimată pentru anul 2012 este sub 12 TW, ceea ce reprezintă un minim istoric. Pentru anul 2013 am estimat o producţie de 13 TW“, a afirmat Remus Borza.

A fost a doua din ultimii doi ani

Activarea clauzei de forţă majoră în contractele de vânzare a energiei electrice a determinat scutirea companiei de stat de la executarea responsabilităţilor contractuale. În acest context, Hidroelectrica a livrat electricitate direct proporţional cu producţia realizată. În caz contrar, compania de stat ar fi trebuit să livreze societăţilor energia electrică stipulată în contract indiferent de cantitatea de electricitate obţinută.

Hidroelectrica a activat pentru a doua oară clauza de forţă majoră din ultimii doi ani, prima dată fiind în intervalul septembrie 2011- 1 mai 2012, tot din cauza secetei. Din 20 iunie compania de stat controlată de Ministerul Economiei a intrat în insolvenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite