Havrileţ: Preţul final al gazelor va creşte de la 1 iulie cu 5-8% pentru populaţie din cauza liberalizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI a impus României creşterea preţului gazelor, Guvernul se opune
FMI a impus României creşterea preţului gazelor, Guvernul se opune

Factura finală a consumatorilor casnici de gaze naturale va creşte de la 1 iulie cu 5-8% din cauza aplicării unei noi etape în calendarul de liberalizare a gazelor, a afirmat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

”Va fi o creştere, dar nu foarte importantă, de 5-8%. Creşterea va fi doar pentru populaţie doarece de la 1 ianuarie nu mai avem piaţă reglementată pentru consumatorii industriali”, a anunţat şeful ANRE. 

Preţul gazelor a scăzut cu 9% de la 1 aprilie pentru clienţii GdF SUEZ - care alimentează sudul ţării, şi a crescut cu 1,5% pentru clienţii alimentati de către E.ON, care distribuie gaze în partea de nord a ţării.

Liberalizarea gazelor înseamnă scumpirea gazelor de producţie internă până la nivelul actual al pieţei, situat undeva între 85 şi 90 de lei pe MWh. Preţul actual al producţiei interne este de 53 de lei pe MWh.

Anterior, în luna februarie, Guvernul nu a convenit o scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) din cauza liberalizării impuse la gaze, Executivul nefiind de acord să crească preţurile, celălalt motiv fiind sectorul de cărbune, care trebuie restructurat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite