Haos pe piața cripto: Investitorii au retras peste 1 miliard de dolari de la Binance, în doar 24 de ore

0
Publicat:

Investitorii au retras de la Binance peste 1 miliard de dolari în ultimele 24 de ore, fără a include bitcoin, după ce fondatorul și CEO-ul Changpeng Zhao a demisionat și a pledat vinovat într-un acord cu Departamentul de Justiție al SUA.

Grafic bursier peste care scrie Binance
Investitorii au retras de la Binance peste 1 miliard de dolari în ultimele 24 de ore

Lichiditatea a scăzut cu 25% în același interval de timp, potrivit furnizorului de date Kaiko, scrie CNBC.

Ieșirile sunt semnificative și apropiate de ceea ce sa întâmplat anterior, când bursa și fondatorul acesteia au fost acuzați de 13 încălcări ale valorilor mobiliare de către SEC.

Tokenul nativ al schimbului, BNB, a scăzut cu peste 8% în ultimele 24 de ore. Binance deține jetoane BNB în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, potrivit lui Nansen. Și în martie, după ce Binance a renunțat treptat la tranzacționarea fără comisioane a perechilor de active cripto, inclusiv bitcoin, un stimulent cheie pentru clienți, bursa a început să vadă cota sa din toate tranzacțiile spot în scădere.

Binance rămâne cel mai mare schimb de criptomonede din lume la nivel global, procesând miliarde de dolari în volum de tranzacționare în fiecare an.

Binance a fost de acord să plătească amenzi de 4,3 miliarde de dolari guvernului SUA. Acordurile de pledoarie pun capăt unei investigații de ani de zile asupra schimbului cripto.

Pe platformă rămân active de peste 65 de miliarde de dolari, potrivit lui Nansen, ceea ce înseamnă că Binance este probabil suficient de capitalizat pentru a rezista la o fugă bruscă de investitori departe de platformă. Și în timp ce retragerile sunt în creștere, nu a existat încă un „exod în masă” de fonduri din schimb.

După șocul momentan al acordului cu anunțul, nu există niciun impact semnificativ asupra majorității activelor”, a declarat Grzegorz Drozdz, analist de piață la firma de investiții Conotoxia Ltd.

Criptomoneda care pare să fi suferit cel mai mult, pierzând mai bine de 9%, este jetonul BNB de la Binance. Din primele 100 de criptomonede, până la 98 au înregistrat o revenire vizibilă în ultimele 24 de ore. Bitcoin, între timp, a scăzut cu 4% înainte de a reveni și a rămas cu o pierdere de 1,3%”, a spus el.

Drozdz a adăugat că ar putea fi un net pozitiv pentru industrie acum că disputa cu autoritățile de reglementare este în spatele Binance și că compania s-a angajat să mărească măsurile de securitate.

Acest lucru, combinat cu probabila aprobare iminentă a unui ETF bazat pe cotațiile bitcoin, ar putea avea un impact pozitiv pe piața cripto pe termen lung”, a spus Drozdz.

Poate Binance să supraviețuiască în această etapă?

Aceasta este întrebarea de mai multe miliarde de dolari cu care se confruntă gigantul criptomonedei după ce Zhao a acceptat un acord de pledoarie și a demisionat din companie.

Înființată de antreprenorul născut în China în 2017, Binance a trecut de la a fi un nume relativ obscur la a fi o forță majoră în cripto în câteva săptămâni.

Experții cu care au discutat CNBC au spus că Binance este probabil să treacă peste calvar, în ciuda unei situații turbulente. Ei au citat decizia companiei de a se conforma cu procesul DOJ și de a implementa o strategie de trei ani pentru a-și aduce operațiunile în conformitate și valoarea activelor deținute în rezervele companiei.

Suma de 4 miliarde de dolari este în mod clar foarte mare și va crea dureri reale pentru bilanțul Binance”, a declarat Yesha Yadav, profesor de drept Milton R. Underwood și decan asociat la Universitatea Vanderbilt, pentru CNBC prin e-mail.

Cu toate acestea, această amendă nu pare a avea drept scop să dea o lovitură fatală bursei. Pe baza poziției dominante a Binance în cadrul cripto-ecosistemului de-a lungul unui număr de ani, a bogăției personale a lui CZ... și a volumelor de tranzacționare continue, în ciuda scăderii volumului global de tranzacționare cripto, precum și a cotei de piață a Binance față de alte locații, mă îndoiesc că Binance va se confruntă cu riscuri pentru solvabilitatea sa la plata acestei amenzi.”

Acord de 4,3 miliarde de dolari

Zhao și alții au fost acuzați de încălcarea Legii privind secretul bancar, deoarece nu au implementat un program eficient de combatere a spălării banilor și pentru încălcarea intenționată a sancțiunilor economice din SUA „într-un efort deliberat și calculat de a profita de pe piața americană fără a implementa controalele cerute de legea SUA. ”, potrivit Departamentului de Justiție.

Binance a fost de acord să renunțe la 2,5 miliarde de dolari guvernului și să plătească o amendă de 1,8 miliarde de dolari, pentru un total de 4,3 miliarde de dolari.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat într-o conferință de presă marți că este „una dintre cele mai mari sancțiuni pe care le-am obținut vreodată”.

Folosirea noii tehnologii pentru a încălca legea nu te face un perturbator. Te face un criminal”, a spus Garland. „Binance și-a dat prioritate profiturilor față de siguranța poporului american.”

Zhao a spus marți într-o postare pe X, fost Twitter, că „a făcut greșeli” și „trebuie să-și asume responsabilitatea”.

Richard Teng, un fost autor de reglementare a serviciilor financiare din Abu Dhabi, a fost numit înlocuitorul lui Zhao. Teng a fost cel mai recent șeful global al piețelor regionale la Binance.

Anterior, a fost, de asemenea, director de finanțe corporative la Autoritatea Monetară din Singapore.

Acțiunea împotriva Binance și a fondatorului său a fost un efort comun al Departamentului de Justiție, al Commodity Futures Trading Commission și al Departamentului de Trezorerie.

Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse a fost absentă.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat într-un comunicat de marți că schimbul a permis actorilor ilegali să efectueze peste 100.000 de tranzacții care sprijină activități precum terorismul și narcoticele ilegale și că a permis tranzacții cu mai mult de 1,5 milioane de monede virtuale care au încălcat sancțiunile SUA.

De asemenea, a permis tranzacții asociate cu grupuri teroriste precum Brigăzile Al-Qassam ale Hamas, Jihadul Islamic Palestinian, Al-Qaida și ISIS, a spus Yellen în comunicat, remarcând că Binance „nu a depus niciodată un singur raport de activitate suspectă”.

Zhao a fost eliberat cu o garanție de recunoaștere personală de 175 de milioane de dolari garantată cu 15 milioane de dolari în numerar și are programată o audiere pentru condamnare pentru 23 februarie.

Binance va continua să funcționeze

Binance va continua să funcționeze, dar cu noi reguli de bază. Compania trebuie să-și mențină și să-și îmbunătățească programul de conformitate pentru a se asigura că afacerea sa este în conformitate cu standardele anti-spălare a banilor din SUA. Compania trebuie să numească un monitor independent de conformitate.

Cazul împotriva Binance, care a fost deschis marți, arată că bursa au fost aduse trei acuzații penale, inclusiv desfășurarea unei afaceri fără licență de transmitere de bani, încălcarea Legii internaționale privind puterile economice de urgență și conspirație.

Unii dintre rivalii săi ar putea căuta să profite de situație, în special Coinbase, Kraken și OKX.

Coinbase și Kraken duc în prezent propriile bătălii legale cu SEC. În iunie, agenția a lovit Coinbase cu un proces similar cu cel pe care l-a intentat împotriva lui Binance, susținând că funcționează ca o bursă de valori mobiliare, broker și agenție de compensare neautorizată. Și luni, SEC l-a dat în judecată pe Kraken, pretinzând că schimbul a combinat 33 de miliarde de dolari în active criptografice ale clienților cu activele proprii ale companiei, creând potențialul unui risc semnificativ de pierdere pentru utilizatorii săi.

Yadav de la Vanderbilt a spus că rezervele Binance ar putea intra sub control, în timp ce investitorii evaluează unde să meargă după părăsirea CEO-ului companiei. Încercările Binance de a crea transparență strategică de la prăbușirea FTX au „scăpat”, a adăugat ea.

Binance și-a publicat dovada rezervelor, un sistem pentru a-și arăta numărul de active și pasive. Dar această dovadă se bazează pe informații limitate care pot fi divulgate din blockchain-urile publice și nu este la egalitate cu un audit la scară largă.

Nu există nicio îndoială că rezervele Binance vor fi supuse controlului în lunile și anii următori”, a explicat Yadav. „O mare întrebare care a planat asupra Binance este modul în care este gestionat, starea guvernanței sale interne și managementul riscurilor.”

Acesta este un loc cunoscut de multă vreme pentru opacitatea sa, precum și pentru un capital impenetrabil și o structură organizațională a cărei complexitate a determinat autoritățile de reglementare precum CFTC să investigheze aceste interconexiuni organizaționale ca posibile căi prin care Binance să se angajeze în activități care încalcă reglementările aplicabile”, a adăugat Yadav.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite