Guvernul reia proiectul „Sticle şi borcane“. Data de la care magazinele vor aplica o taxă pe ambalaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministerul Mediului vrea să reînvie iniţiativa prin care cumpărătorii vor fi nevoiţi să achite o taxă sub formă de garanţie la magazin, atunci când cumpără produse în ambalaje care pot fi refolosite, pe care o vor primi înapoi la returnarea recipientului.

Ministrul Mediului Costel Alexe spune că acest sistem va permite populaţiei să returneze în magazine PET-urile, sticlele sau dozele de băuturi, în schimbul garanţiei reţinută de comerciant. Cadrul legal există încă din 2018, însă până în prezent totul a rămas doar pe pe hârtie. Potrivit ministrului, măsura va intra în practică la finalul acestui an, iar preţul garanţiei va fi de 50 de bani sau un leu. „Ţineţi minte când mergeaţi cu sticla la magazin şi îţi dădeau garanţia? Acelaşi lucru ni-l dorim azi, să avem un grad mai mare de colectare şi să nu vedem cantităţi imense de sticle sau pet-uri fie pe gropile de gunoi, la marginea pădurii sau pe suprafaţa lacurilor de acumulare”, a declarat Costel Alexe.

Ministrul a precizat că speră ca, odată cu implementarea sistemului garanţie-returnare, să creştem gradul de reciclare, care, momentan, este de 14% şi să ne apropiem cât mai repede de ţintele pentru a fi la masă cu statele europene. „Este esenţial să reuşim să avem un grad mai mare de colectare şi să nu vedem cantităţi imense de deşeuri pe suprafaţa lacurilor de acumulare din România. Noi suntem destul de avansaţi în procesul de elaborare a normelor de implementare. Am avut nenumărate runde de discuţii cu industria, a fost realizat chiar şi un studiu la nivel naţional privind impactul, iar elaborarea Hotărârii de Guvern este în linie dreaptă. Conform legii, avem termen de implementare până la sfârşitul acestui an”, a declarat Alexe. Obiectivul asumat de România până la sfârşitul anului este o rată de reciclare e deşeurilor municipale de 50 la sută.

Valentin Krancevik, consultant de mediu în cadrul proiectului de implicare socială Let’s Do it Romania, susţine că nu există peste tot infrastructură pentru ca o astfel de măsură să fie aplicată. „În legislaţie se spune ca trebuie pubele de colectare selectivă din poartă în poartă, în unele locuri nu sunt. Nu a fost nicio campanie de conştientizare puternică, pentru a arăta populaţiei avantajele şi dezavantajele”, susţine el.

În ultimii ani s-a propus de mai multe ori o astfel de garanţie, însă nu a fost pusă în aplicare. La începutul anului 2018, Ministerul Mediului propunea o garanţie de 2 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil, în principal ambalaje de sticlă, bidoane de plastic sau paleţi.

Potrivit ministerului, în Strategia europeană pentru produsele de plastic de unică folosinţă, se propune un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă, în special a celor din plastic, pentru băuturi de orice fel, cu ambalaje reutilizabile, care să permită utilizări multiple, şi creşterea ponderii acestor tipuri de ambalaje din totalul ambalajelor puse pe piaţă până în anul 2025.

Sistemul de garanţie pentru ambalajele de plastic, sticlă sau doze este aplicat cu succes în mai multe ţări din Uniunea Europeană. De exemplu, un sistem similiar funcţionează în Germania, unde rata de reciclare a acestor recipiente este de peste 98 la sută. Cetăţenii duc PET-urile la un tonomat şi primesc înapoi garanţia de 25 de cenţi. Acelaşi sistem funcţionează şi în Suedia. Garanţia diferă aici în funcţie de tipul şi dimensiunea ambalajelor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite