Guvernul dă o sumă record din fondul de rezervă pentru PNDL-ul lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Guvernul vrea să dea un miliard de lei din fondul de rezervă pentru Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru că estimează că primarii vor epuiza cele 2,5 miliarde lei alocate în acest an până la finalul lunii iunie.

„Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe anul 2019 (...) cu suma de 1.000.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală etapele I şi II”, se arată într-un proiect publicat de MDRAP.

Aceasta este o sumă record pe care o alocă Guvernul din fondul de rezervă către PNDL. Victor Ponta, pe când era premier, obişnuia să le dea primarilor bani pentru PNDL din fondul de rezervă, dar era vorba de sume mici, de 20 milioane de lei sau 100 milioane de lei. De asemenea, alocările se făceau pe final de an, când Fondul de rezervă rămânea cu surplus. Asta deşi, conform legii, banii din fondul de rezervă sunt destinaţi unor situaţii extraordinare, de tipul plăţii despăgubirilor pentru inundaţii, cutremure, alunecări de teren sau, cum s-a întâmplat anul trecut, pentru fermierii afectaţi de pesta porcină.

Tot Guvernul Dăncilă este cel care le-a făcut şi anul trecut un cadou mai mare primarilor, tot din fondul de rezervă. În decembrie, Executivul a alocat 562 milioane de lei din acest fond către PNDL I şi II.

Bugetul pe tot anul, epuizat până în iunie

Guvernul estimează că primarii vor cheltui tot bugetul alocat în acest an, de 2,5 miliarde lei, până la finalul lunii iunie.

„Pentru ambele etape ale programului, se estimează consumarea integrală a creditelor bugetare până la sfârşitul lunii iunie”, deoarece cererea săptămânală de transfer a sumelor angajate prin program este de aproximativ 210 milioane de lei, arată MDRAP în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit Ministerului, la acest moment, situaţia execuţiei bugetare a bugetului programului aferent anului 2019 este următoarea:

- PNDL I – a fost transferată beneficiarilor suma de 264.359 mii lei, din totalul de 583.590 mii lei;

- PNDL II - a fost transferată beneficiarilor suma de 1.220.410 mii lei, din totalul de 1.916.410 mii lei.

Astfel, Guvernul susţine că suma de un miliard de lei asigură „continuitatea derulării programului în perioada imediat următoare, respectiv lunile iulie şi august, în condiţiile în care pe perioada verii sunt realizate majoritatea lucrărilor aferente obiectivelor de investiţii incluse în program”.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite