Guvernul a aprobat modificarea Legii pensiilor: 1.500 de persoane se pot pensiona cu 13 ani înainte de termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Dancă, şef al Cancelariei premierului Ludovic Orban şi purtătorul de cuvânt al Guvernului FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ionel Dancă, şef al Cancelariei premierului Ludovic Orban şi purtătorul de cuvânt al Guvernului FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a aprobat modificarea legii pensiilor, a anunţat purtătorul de cuvânt Ionel Dancă, precizând că 1.500 de angajaţi din industria de apărare se vor putea pensiona mai devreme.

Ordonanţa pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul de pensii publice a introdus o nouă categorie de locuri de muncă în condiţii speciale (art. 30, alin (1), lit. g), respectiv:

activităţile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a

elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Această nouă categorie de pensionari va beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

„Prin excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Pentru persoanele care au desfăşurat activităţile prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 25 ani.”, se arată în actul normativ.

În justificarea urgentării aprobării ordonanţei, iniţiatorii au invocat următoarele:

- activităţile se desfăşoară în domeniul riscului de nivel maxim ceea ce denotă pe de o parte un control riguros al riscului iar pe de altă parte necesitatea asigurării unui program corespunzător de măsuri tehnico - organizatorice în scopul reducerii valorii globale a riscului şi încadrării acestuia în domeniul acceptabil.

- noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise; depăşesc valorile/limitele maxim admise.

- din evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională a reieşit că, activităţile se desfăşoară în domeniul riscului de nivel maxim, contribuind la creşterea riscului de îmbolnăvire profesională cu afectarea gravă a securităţii şi sănătăţii în muncă ceea ce face imperios necesară adoptarea măsurilor legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare;

- angajaţii sunt expuşi la pulberi silicogene ceea ce determină afecţiuni respiratorii care nu le permite munca în astfel de medii;

- expunerea la zgomot, gaze şi vapori iritanţi cu consecinţe asupra stării de sănătate, respectiv disfuncţii respiratorii, hipertensiuni oscilante;

- factorii de risc existenţi precum şi lipsa măsurilor ce trebuie luate pentru eliminarea sau diminuarea acestora;

- importanţa strategică pentru securitatea naţională a industriei de armament;

- necesitatea menţinerii forţei de muncă şi a locurilor de muncă din industria de armament, şi de obligaţia constituţională de eliminare a inechităţilor determinate de aplicarea unor dispoziţii legale diferite la situaţii identice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite