Guvernul a adoptat mecanismul prin care primăriile pot plăti în avans subvenţiile necesare asigurării apei calde şi energiei termice. Contul nu poate fi poprit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mecanismul permite plata directă de către primării a combustibilului folosit pentru încălzire   FOTO Mediafax
Mecanismul permite plata directă de către primării a combustibilului folosit pentru încălzire   FOTO Mediafax

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează mecanismul necesar ca primăriile să poată acorda în avans subvenţiile pentru ca aprovizionarea cu apă caldă şi energie termică să nu fie întreruptă în marile oraşe ale ţării din cauza blocajelor financiare dintre regiile care asigură distribuţia agentului termic, producătorii de energie şi furnizorii de gaze naturale.

„În lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat.

De asemenea, potrivit actului normativ adoptat astăzi, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică“, se arată într-un comunicat al Executivului.

Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică şi furnizorul de combustibil.

Mecanismul este necesar pentru ca Primăria Capitalei să poată acorda o sumă de 193 de milioane de lei, bani cu care să fie achiziţionate gazele naturale necesare încălzirii populaţiei. Reamintim, Tribunalul Bucureşti a decis în data de 5 octombrie intrarea în insolvenţă a RADET, regie care are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN. Mai departe, aceasta are datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori, dintre care 319 milioane de lei către Romgaz. ELCEN are termen până mâine pentru a plăti o parte din datoria către Romgaz.

„Guvernul a găsit soluţia legislativă pentru asigurarea, cel puţin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populaţie. În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru că la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la aceasta soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţenii Capitalei“, a declaratVictor Grigorescu, ministrul Energiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite