UPDATE Tribunalul Bucureşti a admis cererea de insolvenţă a RADET. Avocatul Gheorghe Piperea este administratorul judiciar al regiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are mai departe datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori   FOTO Mediafax
RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, care are mai departe datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori   FOTO Mediafax

Tribunalul Bucureşti a admis miercuri cererea de insolvenţă depusă de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi a desemnat ca administrator provizoriu societatea Rominsolv SPRL, deţinută de către avocatul Gheorghe Piperea. Decizia poate fi contestată în şapte zile de la comunicare. RADET a acumulat datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, producătorul de apă caldă şi căldură al Bucureştiului.

La rândul său, ELCEN a depus cerere de intrare în insolvenţă, însă aceasta este judecată de instanţă pe 6 octombrie. Aceasta are, la rândul său, datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori.

Reamintim, meteorologii avertizează că iarna 2016-2017 va fi cea mai friguroasă din ultimii 100 de ani în Europa. Continentul nostru va fi străbătut de mase de aer arctic, în timp ce soarele va fi acoperit de nori.

Romgaz a prelungit până joi termenul până la care ELCEN să plătească o parte din datoriile de 319 milioane de lei. Tot astăzi, Guvernul va promova o ordonanţă de urgenţă prin care Primăria Capitalei va putea plăti în avans subvenţiile către RADET, urmând ca aceasta să primească 193 de milioane de lei. Mai departe, aceasta va plăti către ELCEN, iar producătorul de energie va putea achita gazele către Romgaz. 

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, având 987 de kilometri de conducte termice primare şi 2.964 de kilometri de conducte secundare. Regia asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Aproximativ 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii). Mai exact, 565.000 de apartamente sunt racordate la RADET, iar în acestea traiesc 1,25 milioane de oameni.

ELCEN deţine patru termocentrale situate în Bucureşti, respectiv CET Vest, CET Sud, CET Progresu şi CET Grozăveşti, plus o uzină de reparaţii. Compania este cel mai mare producător de energie termică din ţară, cu o cotă de 40% şi asigură 90% din producţia de agent termic din Bucureşti, dar şi 4,8% din producţia naţională de electricitate. În total, termocentralele companiei au o capacitate instalată de 1.286 MW, în vreme ce puterea termică instalată este de 5.634 MWt. Acţionarii săi sunt Ministerul Energiei – 97,51% şi Romgaz – 2,49%.

Din datoriile sale de 1,6 miliarde de lei, ELCEN trebuie să dea Fiscului circa 800 de milioane de lei, 300 de milioane de lei către Romgaz, 155 de milioane către Distrigaz Sud, 90 de milioane de lei către Transgaz, în vreme ce băncile au de recuperat 243 de milooane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite