Grup Servicii Petroliere vrea să cumpere nave şi platforme oceanice în valoare de 1,2 miliarde dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, are în plan investiţii totale de 1,2 miliarde de dolari pentru cumpărarea de vase şi platforme de foraj, cu fonduri asigurate inclusiv de bănci din China.

Compania a achiziţionat în acest an trei nave destinate asistării platformelor de foraj marin. Navele au fost construite în China, fiecare dintre ele costând 35 milioane de dolari. Navele vor lucra pentru Lukoil, care a adus în Portul Constanţa o platformă de foraj în vederea unor operaţiuni de explorarea în Marea Neagră.

Achiziţia celor trei nave a fost asigurată cu fonduri de la două bănci din China, a declarat vineri Gabriel Comănescu, la inaugurarea celor trei nave în Portul Constanţa.

El a adăugat că până la finele acestui an sau la începutul anului viitor va mai cumpăra o navă.

Achiziţia celor patru nave face parte dintr-un plan de investiţii care vizează cumpărarea a opt unităţi. Patru dintre acestea vor fi cumpărate anul viitor, fiecare vas presupunând o investiţie de 70 milioane de dolari.

Potrivit lui Comănescu, GSP va deschide în acest an o subsidiară în Turcia, unde vor fi duse navele care urmează să fie înlocuite de cele noi.

Totodată, GSP vrea să investească 600 milioane de dolari într-o platformă nouă de foraj marin, capabilă să foreze în apă adâncă, precum şi o platformă evaluată la 200 milioane de dolari.

Comănescu a adăugat că GSP negociază o asociere cu Exxon şi Chevron în Africa de Vest.

În octombrie 2013 Comănescu a anunţat că GSP intenţionează să îşi extindă activităţile în nordul Rusiei, să cumpere noi platforme de foraj şi nave destinate operaţiunilor de foraj marin.

Compania a cumpărat în 2005 de la Petrom şase platforme de foraj marin, pentru aproximativ100 de milioane de dolari.

În prezent, flota GSP cuprinde 8 platforme de foraj, 13 nave funcţionale, 2 nave tehnice şi 2 macarale de mare tonaj.

GSP estimează pentru acest an afaceri de circa 400 milioane de dolari.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/platforme-petroliere" target="_blank">View the story "platforme petroliere" on Storify</a>]

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite