Greenpeace: România riscă să nu primească cele 80 de miliarde de euro de la UE. Planul de Relansare ratează orice ţintă relevantă din mediu şi energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva tinerilor faţă de schimbările climatice climatestrike FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Greenpeace si grupul ONG-urilor „Mâine se decide azi” a analizat componentele de mediu şi energie din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică pregătit de Guvernul României şi a ajuns la concluzia este că acest plan reuşeşte să rateze complet orice ţintă relevantă în cele două domenii enuţate.

Cu acest plan precar, ancorat în proiecte vechi de peste 40 de ani şi chiar dăunător intereselor societăţii, riscăm să pierdem fondurile pentru redresare economică disponibile la nivelul Uniunii Europene, afirmă ONG-urile.

„Acordul Climatic de la Paris, Pactul Ecologic European, noile strategii ale Uniunii privind  Biodiversitatea şi De la Fermă la Consumator ar trebui să ghideze viziunea şi tipul de măsuri de redresare economică propuse de România pentru a accesa banii de care avem atât de multă nevoie. Acestea stabilesc direcţia în care se îndreaptă Europa şi au fost negociate şi agreate prin consens cu toate statele membre.

Cu toate acestea şi complet nejustificat, România propune un set de măsuri care ne ţin captivi în normalitatea toxică ante COVID-19, continuări ale unor proiecte din anii ’70, cum ar fi hidrocentrala de pe Jiu, oprită prin decizia instanţei pentru că a fost construită fără acord de mediu într-un parc naţional, sau proiecte aflate deja în derulare dar cu impact marginal, cum ar fi programul Rabla, ba chiar nefuncţionale, cum ar fi Casa Verde Fotovoltaic. Planul nu abordează problema schimbărilor climatice, nu are niciun obiectiv concret privind conservarea resurselor naturale, bioeconomie, circularitate, managementul deşeurilor, calitatea aerului, mobilitate, biodiversitate, arii naturale protejate sau infrastructură verde, toate domenii care rezolvă şi probleme grave de mediu, răspund ambiţiilor, obligaţiilor şi ţintelor asumate la nivelul UE şi care sunt şi generatoare de dezvoltare durabilă. Mai mult decât atât, planul nu rezolvă nici măcar problemele de infringement declanşate de CE împotriva României pentru nerespectarea Directivelor europene în zona de mediu şi poluare”, arată ONG-urile, într-un comunicat.

În luna mai a acestui an, Guvernul a semnat scrisoarea ţărilor progresiste (Green Growth Group) care cereau Comisiei Europene ca Pactul Ecologic European să fie la baza planurilor de redresare economică post COVID-19. Cu toate acestea, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică nu ţine cont de niciuna dintre ţintele Pactului, mai susţin activiştii.

„Miza acestui Plan depăşeşte momentul prezent şi actuala conjunctură politică. Să fie clar că următoarea variantă a planului trebuie să fie făcută transparent, prin consultări, inclusiv politice, şi să fie asumată transpartinic, de întreaga clasă politică”, a declarat Valentin Sălăgeanu, Director Greenpeace România, organizaţie fondatoare a platformei mainesedecideazi.ro

„Toţi şi oricine va fi la guvernare în următorii şapte ani va trebui să depună toate eforturile pentru transformarea României în direcţia asumată de Uniunea Europeană: tranziţia ecologică, tranziţia echitabilă spre producţia de energie din surse regenerabile, tranziţia digitală, rezilienţă climatică, infrastructură naţională  prietenoasă cu mediul. Nu o cerem doar noi, ci şi 20.000 de români, care au semnat petiţia noastră disponibilă pe mainesedecideazi.ro”, a declarat Orieta Hulea, Director WWF România.

„Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar în al 12-lea ceas, că trăim timpuri excepţionale şi trebuie să implementeze schimbări profunde, de paradigmă. Nu mai putem propune proiecte care s-au tot regăsit în diverse strategii şi planuri în ultimii 20 de ani şi să ne aşteptăm să fie altfel decât perdante”, a declarat Ioana Ciută, Director Bankwatch România.

„Bunăstarea trebuie fie decuplată de ideea de creştere, iar sănătatea mediului nu este negociabilă, pentru că viitorul nostru ca societate depinde de ea”, a declarat Mihai Stoica, Directorul Executiv  organizaţiei 2 Celsius.

„Nu mai putem cârpi, acţiona marginal şi pe termen scurt, contrar cu ceea ce ne-am asumat la nivel european, ci trebuie să ne asigurăm că ne folosim la maximum potenţialul de energie regenerabilă  şi capitalul natural, ca ţara cu cea mai mare biodiversitate din UE, pentru a ne asigura dezvoltarea durabilă”, a declarat Florin Stoican, Preşedinte al Asociaţiei Kogayon.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite