Giganţii pieţei de GPL încep să înghită competitorii
0Principalii jucători din piaţa de gaz petrolier lichefiat (GPL) se regrupează, iar competiţia pentru majorarea cotelor de piaţă devine tot mai acerbă. După ce Shell s-a retras de pe acest
Principalii jucători din piaţa de gaz petrolier lichefiat (GPL) se regrupează, iar competiţia pentru majorarea cotelor de piaţă devine tot mai acerbă. După ce Shell s-a retras de pe acest segment, Petrom devine astfel cel mai mare operator pe piaţă de GPL. Obiectivul Rompetrol de a ajunge însă la o cotă de piaţă de 30% va determina o schimbare a ierarhiilor în eşalonul doi.
Butan Gas ocupă locul al doilea cu o cotă de piaţă de aproximativ 21%, însă poziţia acestuia este ameninţată serios de Rompetrol, în condiţiile în care compania vizează să ajungă la o acoperire procentuală de 30%, de la aproximativ 7-8%, cât deţine în prezent.
Compania Petrom a luat decizia de a-şi exercita dreptul de preempţiune în ceea ce priveşte achiziţionarea a 55,53% din acţiunile Shell Gas România SA şi a 60% din acţiunile Trans Gas Services SRL.
Petrom devine lider pe piaţa de GPL
"Achiziţia ne va permite să ne consolidăm poziţia pe care o deţinem pe piaţa de GPL din România. Această tranzacţie creează sinergii cu activităţile noastre pe piaţă şi ne permite să ne creştem cota, care, în prezent, este de circa 17% pentru distribuţia de butelii şi de 2% pentru aragaz", a declarat, într-un comunicat, Tamas Mayer, membru al directoratului Petrom.
În momentul de faţă, Petrom este prezent pe piaţa de GPL din România, în principal prin propria reţea de distribuţie butelii, precum şi prin participaţiile de 44,47% în Shell Gas România, cel mai mare operator pe piaţa de distribuţie a buteliilor, şi 20% în Trans Gas Services SRl, furnizor de propan din import. Din cele 600 de staţii pe care Petrom le deţine în România, aproximativ 300 comercializează butelii. Vânzarea pachetelor de acţiuni care face din Petrom lider pe piaţa de GPL face parte din strategia Shell de a renunţa la afacerile cu GPL din ţara noastră, dar şi din Bulgaria, Cehia, Germania, Spania şi Elveţia. Shell Gas România deţinea o cotă de aproximativ 25-30% din piaţa de GPL din ţara noastră. Cifra de afaceri înregistrată în 2006 a atins valoarea de circa 64 milioane de euro şi un profit net în creştere cu 20%, raportat la 4,3 milioane de euro, consemnat în 2005. Consumul de GPL începe să câştige tot mai mult teren în faţa celorlalţi combustibili folosiţi în industria auto, astfel că toate marile companii petroliere încep să exploateze acest segment.
Rompetrol vine puternic din urmă
Rompetrol, companie care deţine în prezent doar 7-8% din această piaţă, are ambiţii mari, ameninţând poziţia a doua pe care Butan Gaz o deţine în prezent pe piaţa de GPL. "Şi Rompetrol se pregăteşte să facă mişcări importante pe această piaţă, obiectivul final fiind atingerea unei cote de 30% din piaţa de GPL din România", a declarat, pentru "Adevărul", Dan Ionescu, vicepreşedinte în cadrul Rompetrol.
În acest sens, pentru anul în curs, oficialii Rompetrol Gas şi-au propus majorarea cotei de piaţă pe segmentul de GPL cu două puncte procentuale, până la 10%. "Estimarea ia în calcul şi finalizarea lucrărilor la cele două terminale de GPL, de la Arad şi Bacău, investiţie cifrată la valoarea de 16 milioane de euro", a declarat recent directorul general al Rompetrol Gas, Toma Veron. Printre obiectivele majore propuse pentru acest an se numără şi optimizarea reţelei de distribuţie în retail, prin punerea în funcţiune a 65 staţii de vânzare autogaz, ajungându-se astfel la un total de 81 de staţii, precum şi introducerea pe piaţă a propanului îmbuteliat în recipiente de 10 kg, 20 kg şi 35 kg. Cantitatea de GPL comercializată în 2006 a fost de aproximativ 57.000 de tone, în comparaţie cu 2005, când a înregistrat un volum de 48.000 de tone. Compania Rompetrol Gas a obţinut, anul trecut, o cifră de afaceri de 39 milioane de dolari. Rompetrol Gas a fost înfiinţată în iulie 2006, prin desprinderea activităţii de pe partea de GPL din cadrul companiei Rompetrol Logistics.
"Rompetrol se pregăteşte să facă mişcări importante pe această piaţă, obiectivul final fiind atingerea unei cote de 30% din piaţa de GPL din România"
Dan Ionescu, vicepreşedinte Rompetrol
Piaţa de GPL va atinge valoarea de 400 milioane de euro
Piaţa de gaz petrolier lichefiat din ţara noastră este estimată să ajungă în acest an la valoarea de 400 milioane de euro, de la 320 milioane de euro, în 2006, şi doar 125 milioane de euro, în 2002.
Potrivit estimărilor jucătorilor din domeniu, dar şi pe baza datelor furnizate de Institutul de Statistică, nivelul pieţei de GPL din România se ridică la un volum de aproximativ 480.000 de tone, din care segmentul de butelii reprezintă 63% şi 27% cel al GPL-ului auto.
Piaţa de GPL va creşte în medie cu 10% anual. În afara jucătorilor menţionaţi mai sus, o cotă de piaţă importantă din acest segment - respectiv circa 8% - deţine şi Crimbo Gas, compania dinamovistului Cristi Borcea. Dacă Rompetrol şi Petrom sunt companii producătoare de GPL, ceilalţi competitori cumpără gazul de la producători şi-l îmbuteliază.