Germania explică de ce nu susţine excluderea Rusiei din SWIFT: „Ar avea efecte masive şi pentru firmele germane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Guvernul german şi-a susţinut vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, transmite dpa.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia", a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit, informează Agerpres.

Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, a susţinut Hebestreit. „Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii", a spus el.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summit asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

Hebestreit a respins criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

„Cuvinte ca tigru fără colţi sau totul e prea puţin nu corespund în întregime faptelor", a apreciat purtătorul de cuvânt, arătând că sancţiunile aplicate până acum au afectat imediat volumul schimburilor efectuate de Rusia.

Citeşte şi: Donald Tusk: „Guvernele UE care au blocat sancţiunile dure împotriva Rusiei s-au făcut de ruşine”

Marea Britanie vrea deconectarea Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite