Gelu Diaconu: Fiscul a ridicat sechestre de 1,5 miliade de euro. Afaceri┼čti apropia┼úi politicienilor vor ├«ncasa imediat 300 de milioane de lei

0
0
gelu diaconu Facebook
Gelu Diaconu, fost ┼čef al ANAF. Foto Facebook

Fiscul a ridicat deja 2.600 de sechestre ├«n valoare de 1,5 miliarde de euro, ├«n urma deciziei CCR, astfel ├«nc├ót aceste prejudicii nu mai pot fi recuperate, a afirmat Gelu Diaconu, fostul ┼čef al ANAF, preciz├ónd c─â sunt dosare ale unor oameni de afaceri care au leg─âturi cu politicieni importan┼úi.

ÔÇ×Dup─â o serie de ├«nt├ólniri ┼či telefoane cu oameni din ANAF ┼či MFP, am ref─âcut pentru dvs filmul evenimentelor ├«n cazul ridic─ârii m─âsurilor asigur─âtorii aferente fraudelor fiscale.

Un rezumat bun al acestui film ar fi: ÔÇťMFP profit─â de o m─âsur─â corect─â a CCR ┼či decide c─â fraierii pl─âtesc taxe, evazioni┼čti cu proptele politice sau ├«n mass media scap─â!ÔÇŁ

Mai întâi efectele:

-peste 1,5 miliarde euro valoarea sechestrelor care se ridic─â imediat

-peste 2.600 de dosare de fraud─â cu sesizare penal─â ramase cu prejudicii practic imposibil de recuperat (aten┼úie: unele cozi de topor care au ┼či evazioni┼čti ├«n portofoliu arunc─â ├«n pia┼ú─â cifra de 18.000. E fals─â! Sunt 2.600)

-cca 300 milioane de lei valoarea garanţiilor colaterale care trebuiesc restituite imediat fraudatorilor.

Printre aceste dosare ve┼úi ├«nt├ólni ┼či nume sonore din business legate cu odgoane de personaje politice importante.

Iat─â faptele:

-pe 01 Oct 2019 apare decizia pe site-ul Curţii Constituţionale

-pe 03 Oct 2019 ANAF se adresează direcţiei de specialitate (legislaţie cod procedură fiscală) din cadrul MFP. Această direcţie trimite la plimbare ANAF-ul pe 11 oct. cerându-le să se adreseze propriei direcţii juridice

-direc┼úia juridic─â din ANAF, la sf├ór┼čitul lunii octombrie, recomand─â s─â se a┼čtepte motivarea deciziei Cur┼úii Constitu┼úionale.

Până aici ministru a fost Teodorovici!

De acum încolo intrăm în mandatul fantasticului Cîţu!!

-├«n luna noiembrie ┼či decembrie, ANAF informeaz─â Parchetul General ┼či ├«┼či inventariaz─â cazuistica afectat─â de decizia (repet, just─â!) a Cur┼úii.

-pe 21 ianuarie 2020 apare motivarea Deciziei

-pe 6 februarie, amintita direcţie de specialitate din MFP, condusă de un director general amic de-ai noului ministru, cere detalii pe subiect la ANAF. Adresa MFP este distribuită în ANAF

-lucrurile se precipită pe măsura trecerii timpului, conducerii ANAF cerându-i-se cu stăruinţă să ia o decizie

-aproape de sf├ór┼čitul lunii februarie, conducerea ANAF este sesizat─â de direc┼úia "gestionara" a m─âsurilor asigur─âtorii asupra urgen┼úei unei interven┼úii legislative.

Din acest moment, cu to┼úii tac m├ólc, iar acum dou─â zile MFP ┼či ANAF hot─âr─âsc ridicarea m─âsurilor asiguratorii. Concomitent (culmea sincerit─â┼úii!) sunt anun┼úate peste 100 de parchete din toat─â ┼úara c─â dosarele ├«naintate lor nu mai au nici un fel de sechestru/gaj/garan┼úie colaterala etcÔÇŁ, scrie Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

CCR a decis c─â sechestrele nu mai pot fi prelungite automat, nu ┼či ridicarea sechestrelor

La 21 ianuarie, Curtea Constitu┼úional─â a publicat decizia 581 din 1 octombrie 2019, prin care a declarat neconstitu┼úional un paragraf din Codul de procedur─â fiscal─â referitor la impunerea sechestrelor ├«n cazurile de evaziune fiscal─â. Astfel, legea prevedea c─â ANAF instituie administrativ sechestre ┼či sesizeaz─â Parchetul, moment ├«n care intr─â ├«n aplicare prevederile Codului de procedur─â penal─â.

Acestea ├«ns─â nu impun procurorului obliga┼úia de a institui m─âsuri asigur─âtorii, ci las─â aceast─â decizie la latitudinea sa. Prin urmare, ├«n cazul ├«n care procurorul nu instituia sechestru ├«n cadrul procedurii penale, se n─â┼čtea situa┼úia ca un sechestru impus administrativ de Fisc s─â supravie┼úuiasc─â ┼či ├«n cadrul penal, ceea ce CCR a declarat ca fiind neconstitu┼úional.

├Än plus, odat─â sesizat Parchetul, evazionistul nu mai putea ataca nic─âieri sechestrul impus de Fisc: nici ├«n contencios administrativ, ├«ntruc├ót cauza intrase deja ├«n zona penal─â, ┼či nici la instan┼úa penal─â, ├«ntruc├ót sechestrul fusaese impus de Fisc, nu de procuror.┬á

Prin urmare, de decizia CCR vor putea, eventual, beneficia doar cei cărora, după sesizarea Parchetului, procurorii nu le-au confirmat prin ordonanţă sechestrele impuse anterior de Fisc.

Curtea a stabilit c─â legiuitorul nu are competen┼úa de a reglementa men┼úinerea m─âsurii asigur─âtorii administrative pe un termen nedefinit, impun├óndu-i-se s─â ÔÇ×identifice mecanismele procedurale adecvate prin care s─â fie respectate exigen┼úele statului de dreptÔÇŁ ┼či care s─â asigure c─â drepturile ┼či/sau m─âsurile prev─âzute nu sunt ÔÇ×teoretice ┼či iluzoriiÔÇŁ.

Potrivit legii, dispozi┼úiile declarate neconstitu┼úionale ├«┼či ├«nceteaz─â efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei dac─â, ├«n acest interval, prevederile legislative declarate neconstitu┼úionale nu au fost corectate printr-un alt act normativ, lucru care p├ón─â ├«n prezent nu s-a ├«nt├ómplat.

Altfel spus, anumite sechestre asigur─âtorii puse de ANAF, pentru care organele de cercetare penal─â sesizate nu au emis decizii, trebuiau ridicate vineri, 6 martie, ├«n condi┼úiile ├«n care nici Parlamentul ┼či nici Ministerul Finan┼úelor nu au venit cu o propunere clar─â de stabilire a termenului p├ón─â la care poate fi men┼úinut─â m─âsura.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite