Gazprom Neft vrea construirea unei conducte de petrol de la Piteşti la Pancevo, în Serbia

0
0

Departamentul pentru Energie analizează participarea companiei sârbe NIS Gazprom Neft, deţinută de grupul rus Gazprom, la construcţia unei conducte de petrol între oraşele Piteşti şi Pancevo (Serbia) care să interconecteze reţelele pentru transportul petrolului dintre România şi Serbia.

„Analizăm participarea NIS Gazprom Neft în proiectul oleoductului Constanţa-Pancevo, la construcţia tronsonului conductei Piteşti-Pancevo. După retragerea Croaţiei din proiectul PEOP, România şi Serbia au susţinut necesitatea dezvoltării proiectului într-un nou concept, pe secţiunea Constanta-Pancevo, aceasta reprezentând, de fapt, interconectarea sistemelor naţionale de transport al petrolului ale celor două ţări“, a declarat Corneliu Condrea, directorul Directiei de ţiţei şi gaze din Departamentul pentru Energie, citat de Mediafax.

Proiectul a fost anunţat încă de anul trecut, dar acum compania sărbă NIS – care deţine în România o reţea de benzinării – doreşte şi depozitarea carburanţilor transportaţi de la Pancevo.

„Pe lângă realizarea proiectului construcţiei unei conducte pentru transportul ţiţeiului pe relaţia Constanţa-Piteşti-Pancevo, este pusă în discuţie şi asigurarea livrărilor şi depozitării carburanţilor produşi la rafinăria din Pancevo, care vor conferi, pe lângă dezvoltarea unui proiect de importanţă regională, şi extinderea investiţiilor companiei NIS Gazprom Neft în România“, a adăugat Condrea.

Compania NIS Petrol, controlată de Gazprom Neft, a început în urmă să construiască benzinării în România şi vizează ca după 2015 să aibă 120 de staţii şi o cotă de 10% pe piaţa distribuţiei de carburanţi. „Oficialii NIS Gazprom Neft au comunicat în cursul lunii februarie că partea rusă va adopta o decizie privind implicarea în dezvoltarea unui proiect de transport al ţiţeiului prin conducta pe traseul Constanţa-Pancevo ulterior elaborării studiului de fezabilitate aferent“, a mai spus Condrea.

Proiectul conductei de petrol dintre Piteşti şi Pancevo este o variantă scurtată a fostului PEOP (Pan European Oil pipeline), care viza transportul ţiţeiului din portul Constanţa până în Trieste (Italia). În 2007, Comisia Europeană propunea chiar extinderea acestei conducte până în Marsilia (Franţa).

Oleoductul avea rolul de a reduc dependenţa Uniunii Europene faţă de livrările de petrol din Federaţia Rusă şi ţările din Orientul Mijlociu. În 2010, era avansată posibilitatea includerii Gazprom în proiect.

Croaţia, România, Serbia, Slovenia şi Italia au semnat în 2007 un acord pentru construcţia PEOP. Din partea României ar fi trebuit să participe în proiect Oil Terminal - operatorul terminalului de ţiţei de la Constanţa, şi Conpet - transportatorul naţional de petrol. La doar doi ani însă de la semnarea acestui acord, Italia, Croaţia şi Slovenia au renunţat la proiect, astfel că singurele ţări încă interesate de investiţie, România şi Serbia, au reevaluat proiectul şi au stabilit o nouă rută, Constanţa-Pancevo, care a fost şi modificată, respectiv Piteşti-Pancevo.

Ruşii doresc acest proiect pentru a-şi asigura o rută de aprovizionare cu ţiţei eficientă pentru rafinăria sa din Pancevo. Unitatea din Pancevo are o capacitate anuală de rafinare a ţiţeiului de aproape 4,8 milioane tone, apropiată de nivelul de 5 milioane tone al rafinăriei Petromidia, deţinută de grupul kazah de stat KazMunayGaz.

Gazprom Neft este cel de-al treilea producător rus de ţiţei, după Rosneft şi Lukoil şi este fostul Sibneft, cumpărat în anul 2005 de către grupul Gazprom de la oligarhul rus Roman Abramovici contra a 13,1 miliarde de dolari.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gazprom-neft" target="_blank">View the story "gazprom neft" on Storify</a>]

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri