„Gardianul“ Aviaţiei Civile condamnă Rusia pentru încălcarea normelor: Avioanele furate de la societăţi de leasing sunt înmatriculate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), agenţia ONU responsabilă cu reglementarea transportului aerian, a cerut Federaţiei Ruse să înceteze imediat încălcările normelor aviaţiei internaţionale, în scopul menţinerii siguranţei şi a securităţii aviaţiei civile.

Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, decizia OACI face referire la violarea spaţiului aerian suveran al Ucrainei în contextul războiului de agresiune declanşat de Rusia şi la încălcarea deliberată şi sistematică de către guvernul rus a mai multor cerinţe de siguranţă, în încercarea de a eluda sancţiunile UE.

Printre acţiunile condamnate se numără dubla înmatriculare ilegală, în Rusia, a aeronavelor furate de la societăţi de leasing şi autorizarea companiilor aeriene ruse să opereze aceste aeronave pe rute internaţionale fără un certificat de navigabilitate (certificatul de siguranţă necesar) în curs de valabilitate.

"Este extrem de important, pentru siguranţa pasagerilor şi a echipajelor, ca toate ţările să apere sistemul aeronautic internaţional bazat pe reguli. Rusia continuă să încalce normele fundamentale ale aviaţiei internaţionale şi să dea instrucţiuni companiilor sale aeriene să acţioneze împotriva acestor norme. Salut condamnarea clară pronunţată de Consiliul OACI, care reflectă gravitatea actelor comise de Rusia", a declarat comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

OACI le-a informat ieri pe cele 193 de state membre cu privire la nerespectarea flagrantă de către Rusia a dreptului internaţional esenţial în domeniul aviaţiei şi va discuta această chestiune în cadrul următoarei sale adunări generale, care va avea loc în perioada 27 septembrie - 7 octombrie 2022.

OACI este gardianul sistemului internaţional de aviaţie civilă. Statele membre ale OACI şi, în special, membrii Consiliului OACI trebuie să respecte aceste norme. Un membru al Consiliului OACI care acţionează împotriva acestor principii pune în pericol credibilitatea generală a OACI. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite