Fuziunea dintre Alpha şi Bancpost rămâne în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două bănci şi-ar putea amâna fuziunea din cauza pierderilor pe datoria publică a Greciei.

Fuziunea dintre EFG Eurobank şi Alpha Bank (care ocupă locul doi, respectiv trei în topul celor mai mari bănci din Grecia după active), anunţată încă din august 2011, ar putea fi amânată din cauza planului UE de a forţa băncile să accepte pierderi pe împrumuturile acordate Greciei.

Pe plan local, fuziunea dintre Alpha Bank şi Bancpost va da naştere unei bănci care ar urca direct pe locul trei în topul celor mai mari instituţii de credit după active, fiind depăşită numai de BCR şi BRD.

Reprezentanţii Alpha Bank au anunţat ieri că, din cauza planului de restructurare a datoriei publice a Greciei, bazat pe forţarea creditorilor privaţi ai Atenei (bănci, fonduri de investiţii) să suporte pierderi de până la 50% din valoarea împrumuturilor acordate statului, nu mai pot stabili un calendar sigur pentru procesul de fuzionare cu grupul Eurobank, prezent în România prin Bancpost.

Reprezentanţii Eurobank susţin însă că negociază cu cei de la Alpha pentru finalizarea „cât mai rapidă" a procesului de fuzionare. „Considerăm că nu există motive pentru a amâna finalizarea fuziunii", au declarat aceştia. Eurobank are o expunere de două ori mai mare decât Alpha Bank pe datoria publică a statului elen. Tranzacţionarea de acţiuni ale celor două grupuri bancare a fost suspendată în această dimineaţă de autoritatea de reglementare a sistemului financiar din Grecia.

Acordul rămâne valabil

„Există aspecte financiare care trebuie analizate, precum pierderile nete cauzate de schimbul de obligaţiuni guvernamentale (prin care se va efectua practic restructurarea datoriei Greciei - n.r.). Asta nu înseamnă că acordul privind fuzionarea se prăbuşeşte sau că nu va mai fi aplicat", a declarat ieri un oficial din cadrul Alpha Bank pentru agenţia de ştiri Reuters. Nu există niciun motiv pentru care programul de restructurare a datoriei publice să afecteze procesul de fuzionare a celor două bănci, a anunţat astăzi Ministerul de Finanţe de la Atena. „Managementul celor două bănci a urmărit îndeaproape negocierile dintre Grecia şi creditorii săi privaţi", se arată într-un comunicat emis astăzi de minister.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite