FT: Situația din China legată de COVID-19 va duce la transferul fabricilor companiilor occidentale în India

0
Publicat:

Potrivit publicației Financial Times, izbucnirea pandemiei în China, în special, a pus în pericol activitatea întreprinderilor implicate în producția de produse Apple.

O parte din producția de iPhone-uri se va muta din China. Foto: Arhiva Adevărul
O parte din producția de iPhone-uri se va muta din China. Foto: Arhiva Adevărul

O altă creștere a incidenței Covid-19 în China, din cauza căreia unele fabrici ale companiilor occidentale din țară se confruntă cu o penurie de angajați și o modificare dramatică a programului de producție, va avea drept consecință transferul companiilor respective în alte țări. Această opinie a fost exprimată duminică de ziarul britanic Financial Times, citând experți intervievați.

Publicația a menționat că izbucnirea pandemiei în China, în special, a pus în pericol activitatea întreprinderilor implicate în producția de bunuri ale companiei americane Apple. Anterior, Bloomberg  a raportat, citând analiștii de la UBS, cea mai mare bancă elvețiană, că producția de smartphone-uri din seria iPhone 14 ar putea fi redusă cu 16 milioane de unități în acest an, datorită introducerii măsurilor de carantină în Zhengzhou. Astfel, analiștii prevăd că producția de iPhone va scădea cu 20% față de 2021.

Potrivit lui Prabhu Rama, expert la compania analitică indiană CyberMedia Research, citată de Financial Times, aproximativ 7-8% dintre smartphone-urile iPhone sunt în prezent asamblate în India, dar cei mai mari furnizori taiwanezi, inclusiv Foxconn, și-au stabilit ca obiectiv de a mări acest procent la 18% până în 2024, pentru a reduce dependența de fabricile chineze. Bindiya Vakil, șeful grupului american de cercetare Resilinc, a adăugat că lanțurile de distribuție, logistică și transport vor fi, de asemenea, perturbate din cauza Covidul-19 din China, care va afecta și mai mult producția de bunuri tehnologice și vânzarea acestora pe piețele globale.

Potrivit articolului, peste 90% dintre iPhone-uri sunt acum asamblate în China. Publicația a amintit, de asemenea, că firma sud-coreeană Samsung Electronics a părăsit China în 2019 și a transferat asamblarea produselor sale într-o serie de alte țări, inclusiv Vietnam.

Duminică, portalul chinez de informații „Guanchazhe”, citând calculele experților medicali, a raportat că aproximativ jumătate dintre locuitorii Beijingului au fost bolnavi de COVID-19 în această lună. 

În decembrie, autoritățile chineze au relaxat semnificativ restricțiile anti-COVID, după care țara a cunoscut o infecție masivă cu coronavirus. Majoritatea celor infectați sunt tratați acasă și nu sunt incluși în statisticile oficiale. 

La rândul său, Financial Times, citând un raport al autorităților medicale chineze, a informat că de la începutul lunii decembrie, aproximativ 250 de milioane de persoane (18% din populație) au fost infectate cu coronavirus în țară. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite