Fondatorul Altex, Dan Ostahie, cumpără o bancă. BNR a aprobat tranzacția. Ce avere are omul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul Altex, Dan Ostahie, cumpără Porsche Bank împreună cu societatea Real Estate SRL, tranzacția fiind deja aprobată de BNR.

Fondatorul Altex, Dan Ostahie
Fondatorul Altex, Dan Ostahie, cumpără Porsche Bank

Banca Naţională a României (BNR) a aprobat achiziţionarea, în mod direct, de către Dan Ostahie (90,10%) şi societatea Real Estate SRL (9,89%), a unei participaţii de 100% din capitalul social şi din drepturile de vot în cadrul Porsche Bank România SA.

Potrivit acordului dintre Porsche Bank AG şi Dan Ostahie, vânzătorul se angajează să transfere dreptul de proprietate asupra acţiunilor băncii, iar cumpărătorul se angajează să preia activitatea pe baza bilanţului la data efectuării tranzacţiei.

Acordul nu prevede transferul mărcii "Porsche Bank" sau a dreptului de utilizare a acesteia. Noua denumire comercială a băncii va fi "Credex Bank".

Tranzacţia va fi definitivată până la sfârşitul lunii iulie 2024, iar banca va rămâne operaţională atât până la acel moment, cât şi după preluarea de către noul acţionar, precizează sursa citată. 

În vara anului 2022, tranzacția a fost avizată și de Consiliul Concurenței, autoritatea constatând că operațiunea nu prezintă obstacole semnificative în calea concurenţei.

Dan Ostahie controlează Grupul Altex, care este organizat pe mai multe linii de activitate, respectiv: retail, servicii IT, import, producţie şi distribuţie produse electro-IT&C, service, servicii financiare nebancare, transport, automotive, imobiliare.

Porsche Bank S.A. face parte din Grupul Porsche Finance România. Grupul  activează în România pe piaţa serviciilor financiar-bancare prin intermediul Porsche Bank România S.A. şi Porsche Leasing România IFN S.A., a căror activitate predominantă este cea de creditare (în special sub forma creditelor de consum şi leasing auto).

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Ce avere are Dan Ostahie

Dan Ostahie, în vârstă de 56 de ani, are o avere estimată la 1,8 miliarde de lei, fiind plasat pe locul 15 în topul Forbes.

Dan Ostahie (56 de ani) are participații directe la 20 de firme. Printre acestea se numără Altex Logistic & Distribution, cu afaceri de 76,2 milioane de lei (creștere de 47%) și un profit net de 760.000 lei. O altă firmă deținută de antreprenorul originar din Piatra Neamț este Auto Moldova SA, dealer auto, care a avut afaceri de 29,6 milioane de lei, în creștere cu 2% față de anul precedent. Profitul net s-a ridicat la 713.000 de lei. Axsys Business Technologies, firmă lansată de Dan Ostahie în 2015, a raportat, anul trecut, afaceri de 29,8 milioane de lei, în creștere cu 49% față de anul precedent, și pierderi de 192.000 de lei. Axsys Business Technologies furnizează servicii de software pentru retail și distribuție.

O altă firmă puternică deținută de Dan Ostahie este Despec International, distribuitor pe piața produselor IT, care a obținut o cifră de afaceri de 546,5 milioane de lei și un profit de 11,4 milioane de lei. Afacerile au scăzut cu 18% față de anul 2021, în timp ce profitul a înregistrat o scădere de 76%. Dan Ostahie este acționarul majoritar la Despec International cu o participație de 88%.

Dan Ostahie s-a lansat în afaceri în anul 1992, când a deschis primul magazin Altex în Piatra Neamț. Apoi Altex s-a dezvoltat ca o afacere regională și în câțiva ani s-a extins la nivel național, fiind în prezent unul dintre cele mai de succes modele din businessul autohton.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite