FMI avertizează că perspectivele economice mondiale se vor înrăutăți din cazua conflictului din Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat în legătură cu pierderea tragică de vieţi în conflictul din Orientul Mijlociu, cu distrugerile şi reducerea activităţii economice, a afirmat la Riad directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la o conferinţă pe teme de investiţii.

logo Fondul Monetar Internațional
Fondul Monetar Internațional Foto: Shutterstock

Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu se întâmplă într-un moment când creşterea încetineşte, ratele dobânzilor sunt ridicate şi costul aferent rambursării datoriilor a crescut, în urma pandemiei şi a războiului”, a declarat miercuri oficialul FMI.

Conflictul reprezintă încă ''un nor într-un orizont plin de nori", iar perspectivele economiei mondiale s-ar putea înrăutăţi, a avertizat Georgieva.

Ceea ce vedem sunt mai multe turbulenţe, în ceea ce este deja o lume tulburată. Şi, într-un orizont care are o mulţime de nori, încă unul - şi situaţia se poate înrăutăţi”, a adăugat oficialul FMI.

Conferinţa numită „Davos din deşert” a atras oficiali de rang înalt din finanţe, mulţi exprimându-şi deja pesimismul în legătură cu economia mondială.

Consecinţele mai profunde ale conflictului din Orientul Mijlociu sunt deja vizibile. Pe termen lung, vor fi consecinţe în urma pierderii accesului la şcolarizare al copiilor şi va fi afectat turismul din ţările vecine.

„Egipt, Liban, Iordania - acolo impactul este deja vizibil. Incertitudinile afectează semnificativ fluxurile de turişti. De asemenea, investitorii sunt reticenţi să călătorească în astfel de locuri”, a explicat directorul general al FMI.

În privinţa majorării dobânzilor, Georgieva a susţinut că lumea trăieşte de aproape 20 de ani „pe calea fanteziei”.

Nu suntem încântaţi că s-au majorat atât de rapid dobânzile, de la zero la 5%, dar aici ne aflăm”, a afirmat oficialul FMI, referindu-se la dobânda din SUA.

Deci, acum... solicitarea noastră adresată tuturor: Ţineţi-vă bine! Fiţi siguri că înţelegeţi că dobânzile vor rămâne la acest nivel mai mult timp”, a atras atenţia Georgieva.

Economia mondială încetineşte deja la 3% şi ritmul va rămâne lent în următorii ani, în timp ce dobânzile ridicate vor reprezenta un obstacol suplimentar.

„Inflaţia încă este la un nivel ridicat, ceea ce necesită menţinerea dobânzilor ridicate, afectând creşterea. Cooperarea internaţională într-o lume fragmentată reprezintă cheia pentru stimularea creşterii. Aceasta este într-adevăr o problemă prioritară”, a avertizat ea.

Oficialul a adăugat: „Ne uităm la costurile fragmentării, ele sunt semnificative. Am demonstrat, în multe ocazii, că este vorba de ştergerea a aproximativ 12% din creşterea PIB-ului global. Imaginaţi-vă doar ce ar putea face lumea cu încă 12.000, 13.000, 14.000 miliarde de dolari”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite