FMI, ajutor de 15,6 miliarde dolari pentru Ucraina. La cât ajunge prima tranşă care va fi plătită

0
Publicat:

FMI a decis, în martie, să acorde Ucrainei un ajutor de 15,6 miliarde de dolari, iar, marţi, cele două părţi au ajuns la un acord pentru plata unei tranşe de 900 milioane de dolari, reletează Reuters.

FMI acordă Ucrainei un ajutor în valoare de 15,6 milioane de dolari, Foto: Shutterstock
FMI acordă Ucrainei un ajutor în valoare de 15,6 milioane de dolari, Foto: Shutterstock

Instituţia financiară a anunţat că a ajuns la un acord tehnic cu Ucraina pentru prima revizuire a programului de împrumut în valoare de 15,6 miliarde de dolari, deschizând calea pentru plata unei tranşe de 900 milioane de dolari, după aprobarea de către Comitetul executiv al FMI, informează Agerpres.

Este pentru prima dată în istoria acestei instituții când oferă ajutor unei țări aflate în război.

Potrivit sursei citate, în martie, FMI a aprobat o facilitate extinsă de finanţare pentru Ucraina, pe o durată de patru ani, permiţând sprijin suplimentar din partea donatorilor de aproximativ 100 miliarde de dolari.

,,Performanţa Ucrainei, conform programului economic convenit, este solidă, au fost îndeplinite toate criteriile de performanţă stabilite pentru finalul lunii aprilie şi reformele structurale stabilite pentru finalul lunii mai”, a precizat Fondul Monetar Internaţional.

,,Per ansamblu, stabilitatea macroeconomică şi financiară a fost menţinută, datorită măsurilor prudente şi sprijinului extern continuu", se arată în comunicatul FMI.

Instituţia a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei Ucrainei în 2023 la 1% - 3%, după ce în martie previziona un nivel care varia de la un declin de 3% la o creştere de 1%, noul împrumut de la FMI urmând să sprijine evoluţia economiei.

Dar dificultăţile, inclusiv pierderile ,,oribile" de vieţi omeneşti, şi pagubele provocate de atacuri, continuă să aibă un ,,impact devastator asupra economiei".

,,Deficitul fiscal al Ucrainei rămâne extrem de ridicat, necesitând finanţare ridicată prin granturi externe şi credite concesionale", a informat Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ajutor pentru Ucraina

În martie, Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord extins pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Împrumutul face parte dintr-un pachet de sprijin pentru Ucraina care se ridică la 115 miliarde de dolari și permite deblocarea imediată a aproximativ 2,7 miliarde de dolari, preciza CNN.

Obiectivele generale ale programului autorităților sunt susținerea stabilității economice și financiare într-o perioadă de incertitudine excepțional de ridicată, restabilirea sustenabilității datoriei în perspectivă, atât în scenariul de bază, cât și în scenariul negativ, și promovarea reformelor care sprijină redresarea Ucrainei pe calea spre aderarea la UE în perioada postbelică", informa instituţia într-un comunicat.

,,Programul, împreună cu asigurările de finanțare din partea G7, a UE și a altor donatori, este conceput pentru a rezolva problema balanței de plăți a Ucrainei și pentru a restabili viabilitatea externă pe termen mediu.”, mai spune Fondul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite