Fantoma imobiliară din anii '90 s-a întors să bântuie Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mult înainte de criza din 2008, în anii 1990, Suedia a trecut prin prăbușirea pieței imobiliare, scrie Reuters, precizând că țara se pregătește să folosească aceleași metode de redresare și acum.

Steagul Suediei la Stockholm. Foto Epa Efe
Steagul Suediei la Stockholm. Foto Epa Efe

Suedia a adoptat pentru prima dată o politică liberală privind piața imobiliară la mijlocul anilor 1980, când țara nordică a renunțat la limitele stricte privind împrumuturile, declanșând o goană după profit care a dus la prăbușirea pieței imobiliare și la nevoia de a salva două bănci, determinând intrarea economiei în recesiune.

Suedia și-a revenit și prețurile la locuințe au crescut vertiginos din nou, un apartament cu un dormitor în capitala Stockholm ajungând la un preț mediu de 4,4 milioane de coroane (426.800 de dolari).

Acum, vânzările au ajuns din nou într-un punct mort și suedezii privesc cu teamă către viitor.

Piața este aproape blocată”, afirmă Jens Henriksson, directorul general al uneia dintre cele mai mari bănci ale țării, Swedbank.

Prețurile scad pe măsură ce banca centrală crește dobânzile

Băncile urmăresc îndeaproape firmele imobiliare de dimensiuni medii ale țării, dintre care multe au un munte de datorii construit în timpul unui deceniu de rate ale dobânzilor foarte scăzute și bani aproape gratis.

În centrul impactului se află un grup imobiliar de 13 miliarde de dolari, SBB, care s-a împrumutat pentru a cumpăra proprietăți publice, inclusiv locuințe sociale, birouri guvernamentale, școli, spitale și secții de poliție. Acum are un deficit de numerar.

Proprietatea este baza economiei suedeze, reprezentând 80% din datoria gospodăriilor. Îngreunați de împrumuturile pentru locuințe, suedezii sunt de două ori mai puternic îndatorați decât germanii sau italienii.

Prețurile se prăbușesc după ce banca centrală a început să crească costurile împrumuturilor. Prețurile caselor sunt, de asemenea, în scădere cu aproximativ o cincime de la apogeul înregistrat în martie 2022, reflectând costurile tot mai mari ale ipotecilor.

Însă prețurile au în continuare un potențial mare de scădere. În timp ce proprietățile imobiliare și-au dublat valoarea în cei cinci ani anteriori prăbușirii din anii '90, prețurile au crescut între timp de cinci ori.

Oficialii suedezi spun că sunt pregătiți

Oficialii suedezi se pregătesc de acțiune. În anii 1990, guvernul a emis garanții pentru salvarea încrederii în piața imobiliară.

Karolina Ekholm, director general al Oficiului pentru Datorii din Suedia, a declarat că Suedia are puterea financiară de a interveni pentru a opri orice vânzare de proprietăți de la companiile care se grăbesc să vândă.

Ea a spus că țara are o datorie ușoară și își poate permite să împrumute mai mult pentru a interveni pentru a susține sectorul imobiliar în cazul în care apare o amenințare la adresa stabilității acestuia.  Ea a abordat posibilitatea de a acorda garanții de credit sau împrumuturi subvenționate.

Experiența prin care a trecut Suedia în anii 1990, când băncile au confiscat părți din proprietățile care stau la baza împrumuturilor, și-a întărit abordarea și i-a oferit un plan pentru a face față crizelor. Companiile imobiliare din Suedia, aflate în dificultate, sunt supravegheate îndeaproape.

Dacă ar fi să avem probleme, desigur, am prelua garanția”, a spus Henriksson de la Swedbank. "Am prelua imobilul. L-am putea vinde pe piata".

Swedbank a acordat credite ipotecare de 97 miliarde de dolari

Swedbank are 1 trilion de coroane (97 miliarde de dolari) în credite ipotecare și împrumuturi acordate asociațiilor de proprietari de chiriași și alte 240 de miliarde de coroane în împrumuturi acordate companiilor de administrare a proprietăților.

Alte bănci sunt, de asemenea, hotărâte să limiteze orice criză.

În criza bancară din anii 1990, am luat garanția”, a declarat Carl Cederschiold, șeful financiar al Handelsbanken, care are 1,7 trilioane de coroane (165 de miliarde de dolari) de împrumuturi rezidențiale suedeze și alte 300 de miliarde de coroane (29 de miliarde de dolari) pentru proprietăți comerciale.

Am creat o companie în care am pus toate garanțiile și am condus-o ca pe o companie imobiliară”, a spus el. „L-am vândut și cu profit”.

Greul va fi suportat de companiile imobiliare

Masih Yazdi, directorul financiar al băncii suedeze SEB, a minimizat orice amenințare de răspândire.

Avem garanții”, a spus el. "Suntem pregătiți. Avem rezistență. Ne vom asigura... că pierdem cât mai puțini bani vânzându-i pe o piață bună".

Între timp, nu există nicio scădere de presiune asupra firmelor imobiliare.

Ratele scăzute ale dobânzii de câțiva ani... i-au făcut pe oameni să creadă că așa este normal”, a declarat Bo Lundgren, ministrul suedez pentru afaceri fiscale și financiare la începutul anilor 1990. „Cred că banca centrală a făcut o greșeală gravă”.

Banca centrală a spus că a avertizat de mult asupra riscurilor.

Lundgren a prezis că greul va fi suportat de companiile imobiliare. „Nu este o problemă pentru societate”, a spus el. „Este o problemă pentru ei”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite