Fabricile din întreaga lume repornesc încet-încet activitatea de producție ca în perioada pre-pandemică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liniile de asamblare din întreaga lume încep să bată din nou pasul pe loc, marcând o cotitură în criza din industria prelucrătoare care durează de ani de zile.

foto fum care iese pe coșul unei fabrici
Fabricile din întreaga lume pornesc din nou încet-încet la drum

Recuperarea industrială incipientă este condusă de cele mai mari două economii ale lumii. Industria prelucrătoare chineză a început anul în forță, ceea ce a îmbunătățit perspectivele economice, iar activitatea fabricilor din SUA a crescut în mod neașteptat luna trecută pentru prima dată din septembrie 2022, susținută de creșterea comenzilor noi și de un salt al producției, transmite Bloomberg.

Indicele de producție al JPMorgan/S&P Global a bifat a doua lună peste teritoriul de expansiune în martie și se situează la cel mai înalt nivel din iulie 2022. Dacă se menține, acest lucru va contribui la catalizarea unei redresări economice mai ample și mai puternice, care se răspândește deja dincolo de SUA.

Indicii PMI din sectorul manufacturier au revenit la expansiune în economiile cheie, inclusiv în China, Marea Britanie și SUA”, a declarat Janet Mui, șefa departamentului de analiză a pieței de la RBC Brewin Dolphin, referindu-se la indicii managerilor de achiziții. „Caracterul sincronizat al redresării tinde să fie un semnal bun pentru o revenire ciclică a creșterii globale”.

Activitatea globală a fabricilor a luat-o razna

Greg Clement, care deține Argon Industries, cu sediul în Milwaukee, Wisconsin, care fabrică produse metalice de înaltă calitate utilizate în toate domeniile, de la frigidere și echipamente medicale până la sectorul apărării, se numără printre cei care beneficiază de acest lucru.

Observăm o creștere a proiectelor”, a spus el. „În urmă cu șase luni, situația nu era bună, iar acum avem o rezervă foarte bună de lucrări pentru 2024”.

Deși este încă devreme - o scădere surprinzătoare a exporturilor chinezești sugerează că redresarea ar putea fi accidentată - activitatea marchează totuși o îndepărtare de încetinirea care a avut loc la nivel global, deoarece cererea consumatorilor a pivotat spre a cheltui mai mult pe servicii, cum ar fi călătoriile și mesele în oraș, în loc să cumpere mai multe bunuri, odată cu încheierea restricțiilor din perioada pandemiei.

La acest optimism se adaugă producția industrială germană, care a început anul cu o creștere de două luni, susținând speranțele că cea mai mare economie europeană ar putea ieși din recesiune. Puteri asiatice de export, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, înregistrează, de asemenea, îmbunătățiri.

Impulsul comercial continuă

Banca Asiatică de Dezvoltare se așteaptă ca o redresare a exporturilor de mărfuri începând cu jumătatea anului să stimuleze creșterea în Thailanda, Vietnam, Filipine și Malaezia. În acest an și anul viitor, liderul Asiei de Sud va fi India, care dorește să rivalizeze cu China ca fabrică de producție a lumii.

Această putere de producție va asigura că lumea va evita o recesiune și va crește mai aproape de potențialul său, spune economistul șef al Moody's Analytics, Mark Zandi.

Activitatea manufacturieră globală pare să se revigoreze încet”, a declarat Zandi. „Nu mă aștept ca industria prelucrătoare globală să revină în forță, având în vedere ratele ridicate ale dobânzilor la nivel mondial, prețurile mai mari ale petrolului și întreruperile lanțului de aprovizionare, dar mă aștept la o îmbunătățire continuă”.

O astfel de incertitudine este motivul pentru care Organizația Mondială a Comerțului a prezis în această săptămână că volumul comerțului mondial de mărfuri va crește doar modest în acest an, după o contracție rară anul trecut. Comerțul total de mărfuri va crește cu 2,6% în 2024, a declarat OMC, o scădere față de proiecția de creștere de 3,3% din octombrie și în linie cu ritmul mediu din 2010.

„Efectele persistente ale prețurilor ridicate la energie și ale inflației au cântărit în special asupra cererii de bunuri manufacturate cu intensitate comercială” în 2023, a precizat OMC în raport. „Dar aceasta ar trebui să se redreseze treptat în următorii doi ani, pe măsură ce presiunile inflaționiste se reduc și veniturile reale ale gospodăriilor se îmbunătățesc”.

Cele mai rapide și cele mai lente regiuni de creștere a exporturilor

Cu toate acestea, orice discuție despre o revenire ciclică trebuie să fie distinsă de realinierea pe termen mai lung. Economiștii ING au numit ultimul raport din Germania, care arată o producție industrială mai mare, un „balsam pentru sufletul economic german”.

Dar au avertizat, de asemenea, că mai este un drum de parcurs înainte de a declara sfârșitul recesiunii. Fabricile germane funcționează cu 8% sub nivelul de dinaintea pandemiei, iar industriile încă suferă schimbări strcturale în comerț legate de tensiunile geopolitice.

În Marea Britanie, un raport publicat vineri a arătat că industria prelucrătoare a înregistrat un salt de 1,2% luna trecută, un rezultat mult mai puternic decât se aștepta, după ce în luna martie managerii de achiziții din fabrici au înregistrat cel mai bun rezultat din iulie 2022.

Economiile din sudul Europei sunt mai presus de greutatea lor ca motoare de creștere în zona euro. Sondajele de afaceri ale S&P Global publicate la începutul acestei luni au arătat că Spania și Italia au depășit așteptările economiștilor cu o expansiune mai rapidă în martie.

În SUA, motorul consumului de bunuri străine pare să se relanseze din nou, după ce companiile au lăsat stocurile să se epuizeze anul trecut, iar lanțurile de aprovizionare care s-au încurcat în timpul Covidiei par din nou normale.

Importurile de bunuri din SUA se refac după corecția stocurilor

Volumul importurilor de containere din SUA a ajuns la 6,56 milioane în primul trimestru, în creștere cu 16% față de anul precedent și cu mult peste nivelurile anterioare pandemiei din 2018 și 2019, potrivit Descartes Datamyne.

James Knightley, economist șef internațional la ING, a descris îmbunătățirea perspectivelor ca fiind mai mult o stabilizare decât o revenire, iar vânturile din față nu se vor atenua prea curând - dar este totuși o schimbare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite